No-Surrender-voorman Henk Kuipers verdacht van dertien misdrijven

No-Surrender-voorman Henk Kuipers (53) uit Emmen wordt verdacht van dertien strafbare feiten. Volgende week donderdag is er een eerste openbare rechtszaak in de rechtbank van Groningen.

Kuipers werd begin december opgepakt in zijn woning in Emmen. Sindsdien zit hij vast.

Kuipers wordt onder meer beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie (No Surrender MC). Dit ‘samenwerkingsverband van natuurlijke personen’ zou zich volgens justitie niet alleen met geweld en afpersing hebben beziggehouden, maar ook met alle vormen van drugshandel.

Afpersing

De beschuldigingen beslaan een periode van 2014 tot 2017 en hebben onder meer te maken met afpersing. Kuipers zou daarbij als een soort bemiddelaar in ‘zakelijke geschillen’ hebben opgetreden. Niet om twee partijen nader tot elkaar te brengen, maar om de ene partij de andere te laten betalen.

De rol van Kuipers was daarbij zeer intimiderend en agressief, schetst het Openbaar Ministerie. Niet alleen verbaal, maar ook trad hij duidelijk op als voorman van de omstreden motorclub. In een geschil met een bedrijf uit Amsterdam, dreigde Kuipers No Surrender-oprichter Klaas O. ‘en andere jongens van de club van ons’ mee te nemen.

Van een bedrijf uit Friesland werd 91.000 geëist, zonodig te betalen via een schuldregeling. In deze kwestie is een tweede verdachte. Ook hij moet volgende week in Groningen terechtstaan. Het gaat om Alfred W., een 59-jarige man uit Sneek.

Geweld

Zeker acht zaken lijken te maken te hebben met geweld dat zou zijn gebruikt tegen (voormalige) leden van de motorclub. Het gaat hierbij om mishandelingen en pogingen tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Het OM kwalificeert dit als diefstal met geweld: de vermeende slachtoffers moesten niet aleen klappen incasseren, maar onder dwang ook clubhesje, mobiele telefoon en soms een horloge afstaan.

Het OM brengt Kuipers ook in verband met de afpersing van een gevallen clublid uit Eelde. Deze man, die door justitie wordt beschermd, zou in november 2016 met een zogenoemde bad standing uit de club zijn gezet. Hij zou enige tijd zijn gegijzeld. Onder druk van ernstige bedreigingen zou de man 5000 euro hebben moeten afdragen. In deze zaak staan eind maart zes verdachten terecht.

Wanneer de strafzaak tegen Kuipers (en Alfred W.) inhoudelijk door de rechtbank wordt behandeld is nog niet bekend.