Burgemeester Emmen: anti-demonstratie Wilders onder voorwaarden toegestaan

De anti-fascistische actiegroep AFA Noord mag onder voorwaarden vrijdag in het Emmer centrum demonstreren tegen het beleid van de PVV.

Dit zegt de Emmer burgemeester Eric van Oosterhout. AFA Noord wil vrijdagmiddag naar het Emmer centrum komen omdat landelijk PVV-voorman Geert Wilders daar dan ook is. De PVV doet in Emmen voor de eerste keer keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en Wilders wil met zijn komst de campagne ondersteunen. Hij maakt met zijn gevolg een wandeling door het centrum en gaat flyers uitdelen.

In overleg om afspraken te maken

De route die de PVV-voorman maakt, is bij zijn eigen veiligheidsdienst, de politie en de gemeente Emmen al bekend. Van Oosterhout zegt dat AFA Noord het recht heeft om ook haar mening te uiten. ,,Maar wat ik beslist niet wil, is dat beide groepen met elkaar in conflict raken. Ik ga daarom met deze actiegroep in overleg om afspraken te maken. Ik zal niet toestaan dat deze groep gaat demonstreren pal langs de route van Wilders.’’ Mocht het nodig zijn, dan heeft Van Oosterhout een noodbevel in de achterzak om zaken af te dwingen om zodoende de openbare orde te handhaven.

Extra politie en dranghekken

Dat AFA Noord tijdens het bezoek van Wilders een tegendemonstratie wil houden, verraste Van Oosterhout niet. ,,Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Het is een scenario waar je dus eigenlijk als burgemeester automatisch rekening mee houdt.’’ In het centrum is vrijdag extra politie op de been en op bepaalde plekken plaatst de gemeente dranghekken. Dat die dag ook de wekelijkse markt wordt gehouden, ziet Van Oosterhout niet als een belemmering.

‘Iedereen heeft recht om zijn mening te uiten’

AFA Noord stelt zich te verzetten de islamofobie en xenofobie van de PVV. Op welke manier zij in Emmen actie wil voeren, daarover laat zij zich tegenover Dagblad van het Noorden niet uit. ,,De enige garantie is dat wij aanwezig zullen zijn’’, luidt de verklaring. De Emmer PVV-lijsttrekker Tom Kuilder zegt er geen problemen mee te hebben als tegenstanders van de PVV een tegengeluid laten horen. ,,Als het vreedzaam gebeurt en die mensen de PVV ook de ruimte geven, is het prima. Iedereen heeft het recht om zijn mening te uiten, dus ook tegenstanders van de PVV.’’