Direct naar artikelinhoud

Gaat het Jared Kushner om het landsbelang of om zijn wolkenkrabber?

Donald Trumps adviseur Jared Kushner tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties over de situatie in het Midden-Oosten in New York.Beeld EPA

Wie over de Amerikaanse politiek schrijft, moet zich tegenwoordig ook verdiepen in de wereld van het duurdere onroerend goed. 

En niet alleen omdat de Amerikaanse president op dat gebied een schimmig verleden heeft, en onder verdenking staat, Russische oligarchen te hebben geholpen met het witwassen van hun bij elkaar geroofde geld. Trumps schoonzoon en adviseur, Jared Kushner, zit ook in het vastgoed en heeft naar zijn werk in Washington een probleem meegenomen dat hij, naar het lijkt, niet goed kan scheiden van zijn werk voor het land.

Kushners probleem heeft 41 verdiepingen en staat aan Fifth Avenue op Manhattan, huisnummer 666

Dat probleem heeft 41 verdiepingen en staat aan Fifth Avenue op Manhattan, huisnummer 666. Het bedrijf van de familie Kushner kocht het in 2007 voor 1,8 miljard dollar, waarvan een half miljard eigen geld. Kort daarna brak de economische crisis uit en sindsdien is het een stuk minder waard. Dat is natuurlijk spijtig voor de familie Kushner, vooral omdat dat geld grotendeels geleend was. En het is ronduit pijnlijk voor Jared Kushner, want het was zijn idee om het tot dan toe in New Jersey actieve bedrijf een aankoop te laten doen op het prestigieuze Manhattan – en hij kreeg kort daarna de leiding van Kushner Companies.

Jared hoopte er eer mee in te leggen, maar in plaats daarvan dreigt binnenkort het definitieve verlies van dat halve miljoen: een hypotheek van 1,2 miljard dollar moet volgend jaar worden afgelost, en in het gebouw zit zoveel geld niet.

Leningen

Door stevig onderzoekswerk van een aantal media is de laatste weken aannemelijk geworden, dat de Kushners hun hechte relatie met de president van de Verenigde Staten proberen te gebruiken om hun financiële problemen op te lossen. Zo onthulde de New York Times dat de Kushner Companies een aantal grote leningen kregen nadat de financiers in kwestie ontvangen waren op het Witte Huis. Citigroup leende 325 miljoen dollar ter financiering van kantoorgebouwen in Brooklyn. Apollo leende 184 miljoen dollar voor het herfinancieren van een project in Chicago.

Volgens Jared Kushner is er niets aan de hand: hij spreekt zoveel zakenlieden, en hij bespreekt zijn eigen zakelijke belangen niet. Officieel heeft hij zich na zijn benoeming als adviseur van zijn schoonvader ook teruggetrokken uit de leiding van de Kushner Companies, maar hij is nog wel mede-eigenaar.

Nog verdachter zijn de pogingen om geld te lenen uit Qatar, van de nationale spaarpot van dat oliestaatje en van een van de rijkste inwoners. In april vorig jaar sprak Kushners vader Charles met de minister van financiën van Qatar. En dat volgde op de mislukte poging in december 2016, kort na de verkiezing van Donald Trump tot president dus, om belangstelling te wekken bij de voormalige eerste minister van Qatar, miljardair Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani.

Cadeau uit Rusland

Waarom zouden de Qatari's geld steken in een te dure New Yorkse wolkenkrabber? Een van de theorieën die de ronde doen, is dat er een cadeautje uit Rusland was gekomen: Qatar mocht een aandeel kopen in het staatsoliebedrijf Rosneft. Het zou dus om een doorgeefdeal gaan: omdat de Russen Donald Trump hielpen verkiezen, zouden ze Qatar die gunst bewijzen, waarna Qatar de beloning weer aan de Trumpwereld zou doorsluizen, in de vorm van hulp aan Jared Kushner.

Maar die hulp ging niet door. Qatar zegde weliswaar een lening toe, maar die was afhankelijk van het vinden van de rest van het geld bij andere financiers. Dat mislukte. Zo ging een lening van een half miljard van het Chinese Anbang niet door nadat er publiciteit over kwam, en kritiek vanwege mogelijke belangenvermenging.

Dat er geen geld uit Qatar kwam, is dat landje misschien duur te staan gekomen. In juni vorig jaar keerden een aantal buurlanden, aangevoerd door Saoedi-Arabië, zich tegen Qatar omdat het te nauwe banden zou hebben met Iran en terrorisme zou steunen. De ruzie verraste de regering-Trump, die in eerste instantie het conflict wilde sussen. Maar Donald Trump koos daarna de kant van de Arabische critici van Qatar, en werd daarin gesteund, of wellicht gestimuleerd, door Jared Kushner.

Het is nu aan speciaal aanklager Robert Mueller om er achter te komen hoe het precies zit

Oorlog

In zijn meest extreme vorm luidt de complottheorie dus: er brak op een haar na een oorlogje uit in het Midden-Oosten omdat Jared Kushner zijn geld niet kreeg.

Die theorie hoeft niet te kloppen. Maar ondenkbaar is het allemaal niet. Er zit nu eenmaal een vastgoed-ondernemer in het Witte Huis, die zich laat adviseren op internationaal gebied door een andere vastgoedondernemer die op akelig korte termijn 1,2 miljard dollar nodig heeft.

Het is nu aan speciaal aanklager Robert Mueller om er achter te komen hoe het precies zit. Volgens de laatste berichten verdiept hij zich in de contacten van Kushner met Qatar, Turkije, Rusland China en de Verenigde Arabische Emiraten.