Theresa May gaf de meest concrete speech over de Brexit sinds december. Ze houdt vast aan de lijn van een harde Brexit, maar houdt de deur open voor verdere onderhandelingen met de Europese Unie over handel. Een paar maanden geleden werd afgesproken dat het Verenigd Koninkrijk een Brexit-rekening van 50 miljard euro aan de EU betaalt, het de rechten van burgers uit de Europese Unie beschermd en dat er geen grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland.

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben nog tot het najaar om tot een overeenkomst te komen. In december werden een paar belangrijke afspraken gemaakt over de scheiding: de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en die van Britten in de EU worden gewaarborgd, de Britten moeten 50 miljard euro aan de EU betalen voor de scheiding, en er komt geen grensovergang tussen Ierland en Noord-Ierland.

Over dat laatste ontstond afgelopen week reuring in Londen. Woensdag publiceerde de Europese Commissie een document waarin de afspraken die in december waren gemaakt juridisch waren uitgewerkt. De Britten vinden het aanstootgevend dat de EU voorstelt om een speciale douane-unie met Ierland en Noord-Ierland aan te gaan en daarmee in feite de grens in de Ierse zee tussen Ierland en Engeland te leggen. “Een bedreiging voor de constitutionele integriteit van het Verenigd Koninkrijk die geen enkele Britse premier ooit zou kunnen accepteren,” beet de Britse premier Theresa May woensdag meteen van zich af. 

High-tech grens met Ierland

Donderdag bezocht EU-President Donald Tusk May in Londen. Hij vroeg Theresa May welke oplossing zij dan had voor de Ierse kwestie. Eerder had het Verenigd Koninkrijk geopperd er een high-tech grens van te maken met cameratoezicht. Maar de EU vraagt zich af hoe de Britten dat voor zich zien.  

De Ierse kwestie was niet het enige hoofdpijndossier voor Theresa May deze week. Op maandag verraste oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour), die tot voor kort niet te betrappen was geweest op vergezichten over de Brexit, ineens met de uitspraak dat hij wil dat er na de Brexit een speciale douane-unie komt met de EU. Een douane-unie zou voorkomen dat er invoertarieven komen voor goederen uit de EU. Het akkoord in december ging over de afhandeling van de scheiding, Theresa May is tot nu toe nog niet duidelijk geweest over hoe zij de toekomstige relatie met de EU ziet. Corbyn zet haar nu voor het blok. Zij heeft een douane-unie eerder afgezworen om de harde Brexiteers in haar conservatieve partij tevreden te houden. Maar er zijn ook partijgenoten van May die zo’n douane-unie juist wel zien zitten.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.