Nieuws

Met trekkers vol hooi naar Oostvaardersplassen

ARNHEM - Vele honderden dierenliefhebbers en boeren reden zondagochtend met trekkers naar natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland. Want ondanks dat de provincie Flevoland heeft besloten de grote grazers in het natuurgebied bij te voeren, wil Bart Lubbers van Landwinkel IJsseloord in Arnhem toch actievoeren.
Om 12.00 uur was er daarom een demonstratie bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen in Lelystad. 'We willen een symbool overbrengen, een statement afgeven want ik maak me hier al jaren elke winter druk over', aldus Lubbers die vindt dat dieren aan hun lot worden over gelaten. 
Lubbers: 'We willen een structurele oplossing. Daarom gaan 'boeren, burgers en buitenlui' met trekkers en wagens met hooibalen van Arnhem naar de Oostvaardersplassen.'
De tekst gaat verder onder de video:
Met trekkers vol hooi naar Oostvaardersplassen
De provincie Flevoland maakte zaterdag bekend dat de dieren in het natuurgebied tot tenminste eind deze maand worden bijgevoerd. Dan wordt opnieuw bekeken of bijvoederen nog nodig is.

Honderden actievoerders

Door de koude weersomstandigheden dreigde een voedseltekort in het nationale park, met name voor de grote grazers. 'We moeten niet nog zo'n winter willen, het gaat om de dieren. Het aantal dieren moet worden aangepast aan het gebied', zegt de Arnhemmer.
De actie van Lubbers krijgt veel bijval op Facebook. Daar maakt hij zich wel een beetje zorgen om. 'Er zijn mensen die er erg emotioneel in zitten. We moeten geen geweld hebben of draden doorknippen. Dat heeft geen enkele zin', benadrukt Lubbers. 'We moeten zorgen dat de discussie op een goede manier gevoerd gaat worden.'
Vanwege het grote aantal demonstranten was er ook flink wat politie op de been om ongeregeldheden te voorkomen.
 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl