Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse wapenindustrie verder in het nauw: grote aandeelhouder voert druk op

De Amerikaanse wapenindustrie komt onder steeds grotere druk te staan sinds het bloedbad op de school in Florida, waar vorige maand 17 scholieren en leraren werden doodgeschoten. BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, maakte gisteren bekend dat het aandelenportefeuilles gaat aanbieden waarvan wapenfabrikanten uitgesloten zijn.

Een winkelier laadt een AR-15, het semi-automatische geweer dat in de VS al veel onschuldige slachtoffers heeft gemaakt.Beeld reuters

BlackRock, dat een belegd vermogen van ruim 5.000 miljard euro beheert, is ook van plan op andere manieren druk uit te oefenen op de makers van vuurwapens. De vermogensbeheerder heeft een meerderheidsbelang in drie wapenverkopers, waaronder American Outdoor Brands. Dat is het moederbedrijf van Smith & Wesson, de maker van het semi-automatische geweer AR-15 waarmee de gefrustreerde scholier op de school in Parkland het bloedbad aanrichtte.

Blackrock is ook de grootste aandeelhouder bij twee andere wapenfabrikanten, Sturm en Ruger & Co. Daarnaast heeft de vermogensbeheerder aanzienlijke belangen in Walmart en Dick's Sporting Goods. Die twee winkelketens nemen een groot deel van de wapenverkopen in de Verenigde Staten voor hun rekening.

Naar aanleiding van het bloedbad in Florida heeft Dick's Sporting Goods al besloten voortaan geen halfautomatische geweren meer te verkopen. Walmart was al in 2015 gestopt met de verkoop van dergelijke wapens. Het warenhuis besloot afgelopen week de minimumleeftijd voor het kopen van wapens en munitie op te trekken van 18 tot 21 jaar.

Blackrock wil van de wapenmakers en de distributeurs weten welke maatregelen zij nemen om te voorkomen dat vuurwapens in verkeerde handen vallen. Bij wijze van waarschuwing liet BlackRock weten dat het desnoods zijn macht zal gebruiken om veranderingen af te dwingen bij de bedrijven.

Als meerderheidsaandeelhouder maakt BlackRock zich zorgen over mogelijke reputatieschade van de betrokken bedrijven en over eventuele claims van nabestaanden van slachtoffers van schietpartijen.

Strengere regels

De wapenfabrikanten hebben hun aandelenkoersen flink zien dalen na de schietpartij in Florida. Beleggers vrezen dat er mogelijk strengere regels in de lucht hangen, nu de druk op de wapenlobby ditmaal ook nadrukkelijk wordt opgevoerd door de scholierenbeweging. Die dringt onder de hashtag #NeverAgain aan op maatregelen.

President Trump haalde afgelopen week in een gesprek over strengere wapenwetten onverwacht fel uit naar Congresleden die in de zak zitten van de machtige wapenlobby NRA. 'Sommigen van jullie zijn doodsbang voor de NRA. Zij hebben veel macht over jullie', voegde hij de verbaasde Republikeinse Congresleden toe. Hij eiste dat het Congres maatregelen neemt. 'Dit kan gestopt worden. En het zal gebeuren. Het wordt tijd dat een president optreedt'.

Twitter bericht wordt geladen...

Democraten betwijfelden of Trump als het erop aankomt wel tegen de NRA durft in te gaan. Al een dag na zijn opvallende kritiek liet Trump op Twitter weten dat hij een 'geweldig' gesprek had gehad met leiders van de NRA. Die verklaarden op hun beurt dat Trump tijdens de ontmoeting niet op strengere wetten had aangedrongen.

Onder druk van de protesten hebben verscheidene bedrijven al besloten de samenwerking met de NRA te stoppen, zoals de luchtvaartmaatschappijen Delta en United Airlines. Ook autoverhuurders Hertz en Enterprise bieden leden van de NRA geen korting meer aan.


De toenemende kritiek op de wapenlobby

Trump verbijstert Republikeinen met harde kritiek op wapenlobby: 'Jullie zijn doodsbang voor de NRA'
Het waren woorden die geen enkele Amerikaanse president ooit in de mond had genomen. Donald Trump haalde in een bijeenkomst over strengere wapenwetten zo hard uit naar de wapenlobby, dat vooral Republikeinen beschaamd met de oren klapperden. 'Sommige van jullie zijn doodsbang voor de NRA', aldus Trump over de wapenlobby. 'Zij hebben veel macht over jullie.'

Amerikaanse winkelketens bedenken eigenhandig strengere wapenregels
's Werelds grootste winkelketen verscherpt in de Verenigde Staten de regels voor wapenverkoop. Walmart stopt met het verkopen van wapens en munitie voor personen onder de 21 jaar, zo kondigde het concern woensdagnacht aan.

#BoycottNRA-campagne werpt vruchten af: bedrijven lozen Amerikaanse wapenlobbyist
Het ene na het andere Amerikaanse bedrijf verbreekt zijn banden met de National Rifle Association (NRA), onder druk van de #BoycottNRA-campagne op sociale media. Onder meer autoverhuurbedrijven Hertz en Avis, verzekeraar Metlife en internetbeveiliger Symantec hebben de machtige wapenlobbyist de rug toegekeerd sinds een 19-jarige schutter op Valentijnsdag 17 mensen doodschoot op een school in Florida.