Met het zwartste materiaal ter wereld zien telescopen veel meer

Vantablack is het zwartste materiaal ter wereld, en nu hebben wetenschappers het nog donkerder gemaakt. Het materiaal moet de binnenkant van ruimtetelescopen gitzwart maken, waardoor hun camera's haarscherpe foto's kunnen maken van verre en zwakke sterren.

Vantablack wist alle tekenen van driedimensionaliteit op een oppervlak uit, waardoor een stuk gekreukeld aluminiumfolie onmogelijk te zien is.

© Surrey NanoSystems

In 2014 presenteerden onderzoekers van het bedrijf Surrey NanoSystems het materiaal Vantablack, dat 99,96 procent van al het zichtbare licht dat eropvalt, absorbeert. Daarmee was het nieuwe materiaal het ‘zwartste zwart’ ooit.

Nu hebben de onderzoekers een verbeterde versie gemaakt, die zo donker is dat hun eigen instrumenten niet eens kunnen meten hoe zwart het precies is.

Licht wordt gevangen in bos van nanobuisjes

© Surrey NanoSystems

Vantablack bestaat uit een dicht bos van zogeheten koolstofnanobuisjes – 1 miljard stuks per vierkante centimeter – die loodrecht op een onderlaag van bijvoorbeeld aluminiumfolie staan.

Elk buisje is ongeveer 3500 keer zo dun als een mensenhaar. Als er licht op het materiaal valt, wordt slechts een fractie ervan gereflecteerd.

Het grootste deel verdwijnt tussen de buisjes, die het licht rondkaatsen en omzetten in warmte.

Video

Superzwart maakt telescopen preciezer

Het materiaal is ook handig voor astronomen die kampen met zogeheten vals licht in de metingen van verre sterren. Ook lichtstralen van andere sterren komen vaak terecht in de telescoop, en die verstoren de metingen.

Daarom zijn optische telescoopbuizen aan de binnenkant dikwijls bedekt met een donkere coating die het valse licht absorbeert voordat het de camera zelf bereikt.

Vantablack weerkaatst 17 keer zo weinig licht als de coating in de Hubbletelescoop. Een telescoop met het nieuwe materiaal zal verre sterren dus veel nauwkeuriger kunnen meten.