Over Whatsapp, vrijheid en de woorden van Yernaz Ramautarsing

03-03-2018 18:02

Vrijdag 2 maart werd in verschillende media gepubliceerd dat Yernaz Ramautarsing, kandidaat raadslid voor Forum voor Democratie in Amsterdam, zich in de privé appgroep ‘polariserende politici’, negatief had uitgelaten over homo’s. Ook had hij verschillende racistische uitingen had gedaan. Deze publicaties vond ik verschrikkelijk.

De whatsapp-groep in kwestie, waar ik actief lid van ben, had altijd als doel om jongeren van verschillende politieke stromingen met elkaar het gesprek aan te laten gaan. De app was privé en diende als plek voor alle meningen die je maar kan hebben. Vind je dat de aarde plat is? Dan mag dat besproken worden. Deze basis was belangrijk om te voorkomen dat mensen vast komen te zitten in eigen kringen waarin meningen alleen maar gereflecteerd worden, en dus rond blijven lopen met vreemde ideeën. Door deze appgroep heb ik nu vrienden van heel links tot heel rechts, terwijl traditioneel mijn vrienden voornamelijk uit de GL/D66/PvdD hoek komen. De appgroep heeft mij geholpen mensen waarmee ik het oneens ben beter te begrijpen en ik hoop dat ze mij nu ook iets beter begrijpen.

Vooropgesteld dat ik de ideeën van Yernaz helemaal niks vind (ik ben in de app vaak fel tegen hem in gegaan), vind ik dat er een platform moet zijn waarin hij zijn visie met andersgestemden kan delen. Als hij zijn gedachten niet tot uiting brengt houden ze niet op met bestaan en wordt het moeilijker om tegen hem in te gaan. Deze gedachten deelde hij niet als toekomstig raadslid van FvD, maar als Yernaz, iemand met bepaalde ideeën. En daarop reageren dan weer anderen, niet als leden van bepaalde partijen, maar als mensen met een mening. Als dit debat niet in een privé appgroep gehouden mag worden, waar dan wel? Daarom vind ik het schandalig dat deze berichten klakkeloos zijn overgenomen en op internet zijn verspreid.

De publicaties hebben een platform, ontworpen om mensen bij elkaar te brengen in een polariserend politiek landschap, ernstige schade toegebracht. In een toekomstige nieuwe groep zullen nu deelnemers elk woord moeten afwegen als ze ooit nog politieke ambitie hebben. Of enkel in een appgroep gaan zitten met gelijkgestemden waardoor niemand meer buiten zijn/haar bubbel komt. Nu al zijn er mensen die in de app bang zijn om nog een grof grapje te maken uit angst dat het volledig uit de context wordt getrokken voor een politiek nummertje. Bij vrijheid van meningsuiting hoort de vrijheid om er compleet naast te zitten.

Pak Yernaz gerust aan op zijn publieke uitingen, daar zijn er genoeg van, maar gun hem de vrijheid om ontspannen te appen.