Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Twan Huys

03-03-2018 06:46

Beste Twan,

Dus jij gaat minstens 750.000 euro verdienen bij RTL omdat je een serieuzere journalist bent dan Humberto Tan?

LOL!

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik helemaal niet stond te juichen toen RTL Humberto deze week voor de bus gooide. Ja, zijn programma was ingekakt. Ja, hij luisterde te veel naar programmabaas Erland Galjaard, waardoor er wel erg veel zich sterren noemende collega’s aan tafel zaten. Ja, de bezem moest er doorheen.

Maar hem een mes in zijn rug steken en jou halen, dat voelde voor mij niet goed.

Ik moet je eerlijk zeggen dat er uitzendingen van College Tour en Nieuwsuur zijn die ik mis (alle, om precies te zijn), dus voor ik iets over jouw kwaliteiten ging zeggen, wilde ik wel weer eens een editie van Nieuwsuur zien.

En wat gebeurde daar gisteravond?

Je had de fractievoorzitter van de eurofiele partij D66 te gast om op het optreden van premier Mark Rutte op de EU-top in Berlijn te reflecteren.

En toen begon je het gesprek met: “Maar voor we het daarover gaan hebben eerst even een kwestie die u kennelijk hoog zit… De Telegraaf en de Volkskrant melden vanavond dat het kandidaat-raadslid voor Forum voor Democratie, Yernaz Ramautarsing, opmerkingen heeft gemaakt in een WhatsApp-groep waar u verbolgen over bent. Ik zal ze even voorlezen…”

Vervolgens mocht die fractievoorzitter weer uitgebreid vertellen hoe racisctisch, xenofoob en “erger dan Wilders” dat partijtje is dat in wel één (1) gemeente meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Mij leek het wat veel aandacht voor een onhandig compliment aan homo’s wegens een gemiddeld hoger IQ, of zoiets. Want laten we eerlijk zijn: die Ramautarsing is niet meer dan een enthousiaste folderaar die per ongeluk te hoog op de lijst van Forum voor Democratie is gezet.

Natuurlijk moeten Thierry Baudet en Annabel Nanninga zo langzamerhand zijn vingers aan elkaar lijmen en ducttape op zijn mond plakken voor ie die club nog meer schade berokkent met zijn ‘statistische weetjes’.

Dus ik snap best dat je het niet erg vond dat de fractievoorzitter van D66 een deel van de tijd die was ingeruimd voor EU-promotie wilde opofferen aan zijn 398ste aanval op een piepkleine concurrent die hem blijkbaar de zenuwen bezorgt. Ook voorzetten voor open doel wil zo’n man er in rammen.

Alleen, Twan, waarom vroeg je dan niet meteen ook naar de omkoopneukhut van die fractievoorzitter van D66 zelf? Zeker nu er (actuele kwestie!) deze dagen talloze aangiftes bij het Openbaar Ministerie tegen de fractievoorzitter van D66 en diens notaris zijn en worden gedaan wegens vermeende ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Als je dan toch afwijkt van het draaiboek, pak de man dan zelf ook aan als je (live!) de gelegenheid hebt.

Maar er was zelfs geen begín van een poging.

Staatsomroep gonna Staatsomroep.

En jij?

Jij bent helemaal geen ‘serieuzere journalist’ dan Humberto Tan. Jij bent ook maar een loopjongen die keurig de opdracht van zijn bazen uitvoert om de gast ongestoord te laten shinen.

Alleen zijn jouw gasten een stuk gevaarlijker voor dit land dan de RTL-‘sterren’ die zichzelf in Late Night mogen promoten.

Groet,

JanD

PS. Ik ben vast niet de enige die doorheeft dat al die overdreven herrie over Baudets partijtje vooral bedoeld is om Nederland in slaap te sussen met betrekking tot het referendum over de Sleepwet toch?


Babydeals