Direct naar artikelinhoud

Forum-lid Ramautarsing trekt zich na omstreden uitspraken terug als kandidaat voor gemeenteraad Amsterdam

Nadat hij opnieuw in opspraak is geraakt, heeft Yernaz Ramautarsing, de nummer twee op de Amsterdamse kieslijst voor Forum voor Democratie, zich afgelopen zaterdagmiddag teruggetrokken als kandidaat-raadslid.

Ramautarsing en Baudet in De Balie bij een debat over de toekomst van de stad en de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.Beeld anp

Op sociale media lichtte de 30-jarige Surinaamse Amsterdammer zijn besluit toe. Er zou volgens Ramautarsing 'media-consternatie' zijn ontstaan vanwege opmerkingen die hij maakte over homoseksualiteit, ras, IQ en de doodstraf in besloten whatsappgroepen voor jonge politici. 'In reactie op deze consternatie heb ik besloten om me - in het belang van FVD - terug te trekken als kandidaat voor Forum voor Democratie voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.'

Ramautarsing nam deel aan twee whatsappgroepen met de naam 'Polariserende Politici', waarin jongeren van verschillende politieke jongerenorganisaties discussiëren. De Volkskrant onderzocht honderden berichtjes uit deze chatgroepen en publiceerde hierover vrijdagavond een uitgebreid verhaal. Hierin spreekt Ramautarsing zich onder meer uit tegen het 'pushen' van een vrije seks-agenda door 'linkse media'. Hij doelt onder andere op seksueel contact tussen heteromannen. Ook doet hij uitspraken over IQ-verschillen tussen volkeren en brengt hij deze in relatie met huidskleur - al ontkent hij dat deze racistisch zijn. Eerder dit jaar leidden soortgelijke opmerkingen van Ramautarsing over de relatie tussen IQ, volkeren en huidskleur tot brede politieke ophef. Onder anderen minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken betichtte Forum voor Democratie van het betrekken van ras in het politieke debat.

Twitter bericht wordt geladen...

Nog wel op lijst

'Tijdens de openbaar geworden discussies heb ik advocaat van de duivel gespeeld en stellingen betrokken waar ik niet, althans zeker niet geheel, achter sta', verklaart Ramautarsing over zijn whatsappberichten. Hij wil met name afstand nemen van de uitspraak dat 'homorechten de samenleving dommer' maken. Op Twitter noemt Ramautarsing dit een 'wetenschappelijke stelling zonder waardeoordeel'.

De deadline voor het inleveren van kieslijsten bij de Kiesraad verstreek op vijf februari. Dit houdt in dat Ramautarsing hoe dan ook op de kieslijst voor Forum voor Democratie blijft staan en verkiesbaar is. Op Twitter verklaart Ramautarsing dat hij bij een eventuele verkiezingswinst afstand zal doen van zijn zetel. 'Terugtrekken is terugtrekken. Punt.' Ramautarsing's plek zal in dat geval ingenomen worden door Anton van Schijndel, de huidige nummer 3 op de lijst van FvD.

Twitter bericht wordt geladen...

Samenwerking uitgesloten

Eerder hadden D66, PvdA en Groenlinks samenwerking met Forum voor Democratie in een nieuwe Amsterdamse coalitie uitgesloten vanwege de uitspraken van Ramautarsing. De terugtrekking van de nummer twee van FvD-Amsterdam verandert daar weinig aan.

'D66 blijft bij het uitsluiten van FvD omdat de landelijke en Amsterdamse kopstukken de uitspraken bevestigden, er nadrukkelijk geen afstand van namen of slechts de relatie tussen de partij en de uitspraken trachtten te bagatelliseren' schrijft D66-Amsterdam in een verklaring.

Ook Marjolein Moorman, lijsttrekker van PvdA-Amsterdam, neemt het de leiding van Forum voor Democratie kwalijk dat ze zich niet nadrukkelijk hebben gedistantieerd van Ramautarsing's uitspraken. 'Ze blijven maar flirten met racisme, antisemitisme, homofobie en rechtsextremisme.'

Yernaz Ramautarsing.Beeld Julius Schrank

'Potentiële tijdbom'

Rutger Groot Wassink, lijsttrekker van GroenLinks-Amsterdam, gelooft dat de kwalijke opvattingen breed leven bij Forum voor Democratie en ziet daarom geen reden alsnog eventuele samenwerking te overwegen. 'Dit is geen onhandige uiting van één persoon. Deze verwerpelijke opvattingen zijn diep verankerd in de hele partij.'

Met Ramautarsing haalde de partij van Baudet een 'potentiële tijdbom' binnen, schreef Robert de Haze Winkelman - een inmiddels geroyeerd ex-FvD-lid - op 2 januari 2017 in een mail aan Baudet. De Haze Winkelman verzorgde toen de kandidaatstelling voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hij raadde het bestuur van Forum af Ramautarsing op een verkiesbare plek te zetten.

De Haze Winkelman wees Baudet en de bestuursleden Henk Otten en Rob Rooken erop dat Ramautarsing volkomen lijkt vastgeroest in zijn haast 'bijbelse overtuiging' van de Russisch-Amerikaanse auteur en filosoof Ayn Rand, die de zegeningen van het kapitalisme en egoïsme predikt. 'Hij is dogmatisch en zelfs wat primitief, nadenken is niet nodig als het in de bijbel staat.' Zo uitte hij zich in een gezelschap van dertien FvD'ers 'zeer ongenuanceerd over ritueel slachten', licht De Haze Winkelman telefonisch toe. Daaruit bleek Ramautarsings rigide Ayn Rand-adoratie, namelijk dat 'alleen mensen rechten hebben, en dieren niet'.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Ramautarsing hoger op de lijst zou komen te staan, maar na de waarschuwing werd hem de negende plaats toebedeeld, zegt De Haze Winkelman, die inzage verleende in de mail van 2 januari 2017. Ook werd met Ramautarsing afgesproken dat hij zich tijdens de verkiezingscampagne niet mocht uitdrukken in Ayn Rand-achtige taal, en dat hij zich aan het verkiezingsprogramma moest houden. 'De gedachte was dat hij zich in de luwte, bijvoorbeeld als fractiemedewerker, zou kunnen ontwikkelen. Maar dat is niet gebeurd.'

Conversaties tussen Ramautarsing en anderen uit de WhatsAppgroep Polariserende Politici.Beeld de Volkskrant

Hoe een prominent FvD-lid in een besloten appgroep praat over ras, homoseksualiteit en de doodstraf

Yernaz Ramautarsing kwam in het nieuws met uitspraken over IQ en volkeren. Die waren volledig uit zijn verband gerukt, volgens Forum voor Democratie. Maar conversaties in besloten appgroepen scheppen helderheid. (+)