Direct naar artikelinhoud
LGBT

Waalse autoriteiten behandelen transgenders als "potentiële fraudeurs"

Waalse autoriteiten behandelen transgenders als "potentiële fraudeurs"
Beeld Getty Images

Transgenders die zich in Wallonië voor het eerst aanmelden voor een geslachtsaanpassing in hun geboorteakte en paspoort, worden systematisch opgeroepen voor verhoor door de politie.

Begin dit jaar is de nieuwe transwet in ons land in werking getreden. Transgenders kunnen nu een geslachtswijziging aanvragen in hun geboorteakte en paspoort, zonder operatie of psychiatrisch rapport.

Na aangifte is er wel een ‘verplichte wachttijd’ van drie maanden, opdat mensen de kans krijgen om op hun beslissing terug te komen. “In die periode krijgt de procureur des Konings ook de tijd om de aanvraag te bestuderen”, zegt Jeroen Borghs, çavaria-woordvoerder.

Volgens een omzendbrief van minister van Justitie Koen Geens (CD&) is de mogelijkheid voor de procureur om een negatief advies uit te brengen erg beperkt. Borghs: “Enkel indien het verzoek strijdig is met de openbare orde. Als je bijvoorbeeld bij de politie geseind staat en je wilt je geslacht veranderen om je straf te ontlopen, maar laten we wel wezen: hoe vaak komt dat voor?"

Twee Waalse procureurs lappen dat aan hun laars en laten politiediensten in hun zone systematisch bevragen. "'Hoe lang ben je al zo?', 'Welke medische ingrepen onderging je?', 'Welke voornamen gebruik je zoal?'

Ook voor Geens is dit onaanvaardbaar. Hij geeft aan stappen te zullen ondernemen.