Knoop een sjaal om je watermeter want ze vriezen bij bosjes kapot (en je draait zelf op voor de kosten)

Watermeters zitten vaak op de plek waar leidingen het huis binnenkomen. Foto: Shutterstock

Watermeters zitten vaak op de plek waar leidingen het huis binnenkomen. Foto: Shutterstock

De telefoon staat roodgloeiend bij de Groningse en Drentse watermaatschappijen. Veel watermeters vriezen kapot. De bedrijven waarschuwen: voorkom het, want voor de kosten draai je zelf op. Wat te doen?

Bij veel huizen komt het water via de meter het huis binnen. Het kastje zit vaak in een kruipruimte of kelder: een koude plek waar veel tocht is. ,,Het waait hard. En vooral die tocht zorgt ervoor dat de meter snel bevriest’’, zegt woordvoerder Annemoreen Ooms van WMD.

In Drenthe kwamen er donderdagochtend tientallen telefoontjes binnen van mensen waarbij de meter kapot gevroren was. ,,En woensdagavond ook al aardig wat.’’

Kosten van een kapotte meter: ruim 100 euro. Mensen draaien er zelf voor op: ze zijn er zelf verantwoordelijk voor dat de meter blijft werken. ,,Toch zonde’’, zegt Ooms. ,,Terwijl het te voorkomen is.’’

Hoe voorkom ik het?

Hoe dan? De maatschappijen hebben een aantal tips.

  • Voorkom tocht in ruimtes met de watermeter en de hoofdkraan.
  • Maak kieren en tochtnaden dicht met isolatiemateriaal, zoals een oude deken of noppenfolie.
  • Breng tijdelijk isolatie aan rond kranen en leidingen in onverwarmde ruimtes. Dit kan bijvoorbeeld door simpelweg een sjaal of handdoek om de leiding te knopen.
  • Zet de thermostaat minimaal op 14 graden. Ook als je niet thuis bent. Laat alle radiatoren een beetje openstaan zodat het water blijft stromen.

Geldt dit voor alle woningen?

Vooral bij woningen van voor 1980 zit de meter vaak op de plek waar de leidingen het huis binnenkomen. Dat zijn vaak koude, tochtige locaties.

Toch zijn ook meters in nieuwere huizen niet per definitie veilig. ,,Het gaat om tocht. En die ontstaat soms ook in nieuwere huizen. Bijvoorbeeld via roosters’’, zegt Ooms.

Bevroren waterleidingen komen ook voor met de kou van de laatste dagen, maar in mindere mate. Het gaat volgens de maatschappijen om enkele meldingen.

Problemen op woonboten

Bij het Groningse Waterbedrijf kwamen woensdag vooral meldingen binnen over problemen op woonboten in de stad. Vooral sinds donderdagochtend neemt het aantal meldingen over kapotte meters toe.