‘Vertrek Humberto Tan niet op conto Erland Galjaard’

Mediadiva Marianne Zwagerman denkt dat het onterecht is dat tv-baas Erland Galjaard van RTL de boeken in gaat als de man die de late avond van RTL 4 twee keer redde: eerst door Humberto Tan op het schild te hijsen en nu door hem keihard te ontslaan. Volgens Zwagerman heeft de vertrekkend tv-baas namelijk niet meer veel in de melk te brokkelen en is de keuze voor het vertrek van Humberto Tan als presentator van RTL Late Night vooral de keuze van de nieuwe RTL-directie.

Het hardnekkige gerucht is dat Erland Galjaard flink de hand boven het hoofd hield van Humberto Tan, die al een jaar lang doormoddert op de late avond van RTL 4. Het zou een eerkwestie zijn: Galjaard ziet RTL Late Night als zijn kindje.

Zwagerman wijst erop dat de keuze van Tans exit juist valt nu het vertrek van Galjaard al is bekendgemaakt. “Je wist natuurlijk op het moment dat Erland Galjaard ontslagen werd dat in zijn slipstream een heleboel mensen zouden gaan sneuvelen en dat Humberto Tan wel de meestgenoemde naam was. Ik denk niet dat iemand heel erg verrast is hierover.”

De Tan-exit is niet te danken aan Galjaard, benadrukt ze. “Je ziet ook dat er heel snel wordt ingegrepen door de nieuwe leiding bij RTL. Erland zit er officieel nog, volgens mij werd hij ook nog aangehaald in het persbericht hierover, terwijl dit natuurlijk niet zijn besluit geweest is. Dat kan niet. Ze zien nu dus wel bij RTL dat ze heel rap in moeten grijpen.”

Als het aan Galjaard lag had Tan tot het eind der tijden doorgemodderd, aldus Zwagerman. “Erland Galjaard is een man die te lang is blijven zitten op die plek bij RTL en te lang dingen heeft laten dooretteren, terwijl er eerder ingegrepen had moeten worden. Nu zie je dat het heel snel wel gebeurt.”

‘Humberto moet naar zichzelf kijken’

Zwagerman heeft niet echt medelijden met Tan. “Ik denk dat Humberto ook zichzelf een beetje aan moet kijken, want ik heb me bij hem wel heel vaak verbaasd over alle dingen die hij ernaast nog doet. Hij moest ook nog stoelen verkopen en keukenwinkels openen.”

Ze spreekt uit ervaring. “Ik heb zelf ook wel een paar keer in het programma gezeten en dan heb je het gevoel dat hij een beetje komt binnenzeilen als de gasten al in de make-up zitten, omdat hij ook nog heel veel andere dingen te doen had. Ik denk dat je dat niet kunt doen bij zo’n programma. Als presentator moet je zelf ook goed met de inhoud bezig zijn.”

Met opvolger Twan Huys kiest RTL voor een journalistiekere koers. “Laten we niet vergeten: dit tijdslot in Nederland is ontwikkeld en uitgevonden door journalisten, Barend & Van Dorp. Het is ook ooit journalistiek begonnen op RTL. RTL is zelf ook een journalistiek bedrijf. Dit wordt wel door een buitenproducent geweest, dus de nieuwsredactie heeft er niet zo veel mee te maken, maar misschien gaat dat ook wel veranderen.

Lees ook:
RTL 4 dumpt Humberto Tan, opvolger is Twan Huys (vanochtend)
Angela de Jong: ‘Het gaat nu ineens heel hard bij RTL’ (vanochtend)
Paul de Leeuw, Luuk Ikink en anderen over Tan-exit (vanmiddag)
‘RTL 4 begaat een heel grote fout met Twan Huys’ (vanmiddag)

Foto: NPO Radio 1

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen