Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump pleit verrassend voor grote hervorming wapenwet (om vervolgens weer vrij wapenbezit te verdedigen)

Walmart stopt met verkoop van wapens aan -21-jarigen
Beeld EPA

Amerikaans president Donald Trump heeft de beleidsmakers in Washington tot verbazing van zowel Republikeinen als Democraten opgeroepen om de wapenwet te verstrengen. Trump stelde voor de minimumleeftijd om een wapen te mogen kopen te verhogen van 18 naar 21 jaar. Daarnaast wil hij strengere controles en riep hij op om niet bang te zijn van de NRA. Al toonde hij zich vandaag op Twitter alweer een grote voorstander van het vrije wapenbezit.

, en

De president deed de uitspraken tijdens een debatsessie met parlementsleden in het Witte Huis, die live op tv werd uitgezonden. Hij riep de Republikeinen en Democraten op "groot te denken" bij het ontwerpen van nieuwe wapenwetgeving en strenge maatregelen goed te keuren. "Ik zal de wet tekenen."

Met deze opmerkelijke bocht gaat Trump lijnrecht in tegen de Republikeinse partij en de wapenlobby NRA, de National Rifle Association. De president riep de politici op zich niet meer te laten koeioneren door deze lobbygroep van wapenbezitters en -fabrikanten. Het is nochtans een van de machtigste organisaties die de Republikeinse partij steunen.

"Sommigen van jullie lijken enorme schrik te hebben van de NRA. Zij lijken enorme macht over jullie te hebben. Ze hebben echter minder macht over mij. Ik heb ze niet nodig", aldus Trump, die tijdens zijn verkiezingscampagne nog volop werd gesteund door de lobby.

'De NRA lijkt enorme macht over jullie te hebben. Ze hebben echter minder macht over mij'
Donald Trump aan Amerikaanse politici

"Deze nonsens stoppen"

De maatregelen die Trump voorstelt, komen er naar aanleiding van de schietpartij met zeven doden in een school in Florida. "Het is tijd. We moeten deze nonsens een halt toeroepen", heeft hij naar eigen zeggen ook tegen vertegenwoordigers van de NRA gezegd. 

Naast strengere controles en een verhoging van de minimumleeftijd, wil Trump een verbod op bump stocks. Dat zijn toestellen die een semi-automatisch wapen omvormen tot een machinegeweer; ze werden gebruikt bij de schietpartij vanuit een hotelkamer in Las Vegas, waarbij in oktober 58 doden vielen.

Trump verbaasde vooral door te zeggen dat de politie zomaar wapens mag afpakken, bijvoorbeeld van mensen met een mentale aandoening. Hij viel vicepresident Mike Pence in de rede die nog zei dat er daarvoor speciale procedures in de rechtbank zijn. "Of we pakken eerst de wapens af en gaan dan pas naar de rechter", suggereerde Trump.

Lees hieronder verder

Twitter bericht wordt geladen...

"Dit zal onze kinderen niet beschermen"

Die uitspraak leverde hem een bitsig antwoord op van Republikeins senator Ben Sasse. "Het Tweede Amendement (dat het recht op wapenbezit garandeert, red.) en de wettelijke procedures bestaan voor een reden. We gaan geen grondwettelijke beschermingen in de prullenbak gooien, gewoon omdat de laatste persoon waar de president mee heeft gesproken ze niet fijn vindt", aldus de senator in een mededeling.

Het Witte Huis wil morgen een uitgebreide lijst met Trumps plannen bekendmaken. De NRA zelf reageerde alvast afwijzend. "Het was mooie televisie, maar wat er besproken is zal geen goed beleid zijn en onze kinderen niet beschermen", aldus een woordvoerster op Fox News.

"Dit zal onze kinderen niet beschermen"
Beeld Getty Images

Open mond

Of er daadwerkelijk grote veranderingen zullen komen, valt nog af te wachten. Trumps woorden waren nog niet koud, of hij leek zichzelf op Twitter alweer tegen te spreken. 

"Veel ideeën, sommige goed en sommige niet zo goed, zijn naar boven gekomen tijdens onze bijeenkomst over de veiligheid op school, gisteren in het Witte Huis. Background checks waren een groot deel van de conversatie. Het is bewezen dat wapenvrije zones doelwitten zijn van moordenaars. Respecteer het tweede Amendement", verwees de president naar het artikel in de Amerikaanse grondwet dat het vrije wapenbezit regelt.

Twitter bericht wordt geladen...

Walmart stopt wapenverkoop onder 21

Intussen nemen sommige wapenverkopers alvast zelf maatregelen na de recente dodelijke schietpartijen in de VS. Supermarktketen Walmart kondigde aan te stoppen met het verkopen van wapens en munitie aan personen onder de 21 jaar. De keten is daarnaast bezig met het verwijderen van producten van hun webshop die lijken op aanvalswapens, zoals speelgoedgeweren en niet-dodelijke airsoft-geweren. Dat laat de keten in een verklaring weten.

Walmart stopte al in 2015 met het verkopen van handwapens en semi-automatische wapens, zoals de AR-15. Dat was het wapen dat schutter Nikolas Cruz gebruikte om in een school in Parkland, Florida een bloedbad aan te richten. 

"We nemen onze plicht om een verantwoordelijke verkoper van wapens te zijn heel serieus en gaan daarin nu verder dan de federale wetgeving, door het voor consumenten verplicht te stellen dat ze een controle doorlopen'', laat de keten in een verklaring weten.

Kort daarvoor had Dick's Sporting Goods, een winkelketen van sportartikelen, beslist niet langer semiautomatische geweren en grote magazijnen te verkopen. Ook zullen geen vuurwapens meer verkocht worden aan -21-jarigen, wat de wet dan ook moge zijn in de staat. Nikolas Cruz kocht zijn wapen in een vestiging van Dick's Sporting Goods.

Een Walmart-filiaal in Idaho.Beeld AFP