Neuroloog over Hardy: ‘Seriemoordenaar geworden na inname medicatie’

© Photo News

De Nederlandse neuroloog Chris Van der Linden (AZ Sint-Lucas in Gent), bekend van ‘Topdokters’, besprak dinsdagnamiddag in het Tongerse hof van assisen het ziektebeeld van beschuldigde Renaud Hardy’s Parkinson.

km

In oktober 2010 begon Hardy medicatie te nemen, vier jaar eerder was de ziekte gediagnosticeerd. Volgens Van der Linden zijn de incidenten bij Hardy ontstaan na de inname van de anti-Parkinsonmedicatie, antwoordde de neuroloog op een vraag van advocaat Jos Vander Velpen. ‘Ik moet helaas bevestigen dat Hardy een seriemoordenaar is geworden na de inname van medicatie tegen Parkinson,’ aldus Van der Linden, die in oktober 2017 werd aangesteld en alleen als getuige aan het woord kwam.

Gedragsverslaving

© Sven Dillen

Naast de impulscontrolestoornis lijdt Hardy aan een ernstige vorm van gedragsverslaving, die veroorzaakt wordt door de combinatie van zijn persoonlijkheid, de ziekte van Parkinson en de medicatie die hij inneemt. In de bijsluiters van de drie soorten medicijnen die Hardy inneemt, staat onder meer vermeld dat een patiënt na inname niet in staat is weerstand te bieden aan de impuls, drang of verleiding iets te doen wat schadelijk kan zijn voor hemzelf of voor anderen.

De gedragsverslaving gaat over het bezoeken van pornowebsites of promiscuïteit. Bij Hardy was er ook sprake van parafilieën of afwijkend seksueel gedrag zoals voyeurisme, bijvoorbeeld het fotograferen van vrouwen met opdringerig gedrag, seksuele opwinding door voorwerpen (fetisjisme), agressief of vernederend gedrag en sadomasochisme. Ook de term lustmoorden was gevallen.

Hardy bleek ook verslavingsgevoelig voor alcohol en cocaïne. Zijn verslaving aan anti-Parkinsonmedicatie kan gepaard gaan met een verhoogde agressie. ‘Bij Hardy zagen we ook ‘punding’, want hij ontwikkelde een hobby als fotografie met seksuele interesse’, analyseerde Van der Linden. ‘Een andere hobby was varen met telegeleide bootjes op het water of rijden met autootjes. Hij kon er uren mee bezig zijn. Het gaat om repetitief gedrag. Een ander voorbeeld was het verzamelen van voorwerpen zoals fotoapparatuur.’

Ontoerekeningsvatbaar

Hardy wilde dinsdag aan de Nederlandse neuroloog Van Der Linden vragen of zijn gedragingen op de plaats delict te verklaren zijn aan de hand van zijn ziektebeeld. ‘Het feit dat ik niet weet wat ik heb gedaan op de plaats delict? Is dat te verklaren met mijn ziektebeeld?’, wilde Hardy weten, maar zijn advocaat Thiebaut sprong recht. ‘Dat is misschien een vraag voor de gerechtspsychiaters die woensdag getuigen.’ Van Der Linden komt ook dinsdag nog terug.

Volgens Jef Vermassen wil de verdediging het spelen op een ontoerekeningsvatbaarheid bij Hardy door die impulscontrolestoornis ten gevolge de inname van anti-Parkinson medicatie. Advocaat Vermassen heeft al meermaals aangehaald dat Hardy volgens hem een psychopaat is, die zichzelf als het centrum van de wereld ziet. ‘En na de inname van cocaïne meent hij het centrum van het heelal te zijn, ‘ aldus Vermassen.

Toxicoloog Jan Tytgat verwees naar literatuur waarin staat dat cocaïne geen toestand van Parkinson kan verergeren. ‘Bij coke-inname overschat men zich, maar men weet goed wat men doet. Cocaïnegebruik op zich leidt niet tot hallucinatie of waan’, voegde Tytgat eraan toe. Toxicoloog Jan Tytgat nuanceerde de uitspraak dat Hardy een lustmoordenaar is geworden door de impulscontrolestoornis na de inname van anti-Parkinsonmedicatie.