Donald Trump tijdens zijn toespraak vandaag
NOS NieuwsAangepast

Trump over bloedbad Florida: zelfs ongewapend zou ik naar binnen rennen

President Trump beweert dat hij tijdens de schietpartij op een school in Florida sowieso naar binnen zou zijn gerend. Ongeacht of hij nou een wapen bij zich had gehad, Trump zou de studenten en leraren te hulp zijn geschoten, zegt hij zelf.

"Je weet het niet zeker totdat het zover is, maar ik geloof echt dat ik daar zelfs ongewapend naar binnen zou rennen. Ik denk dat de meesten hier hetzelfde zouden doen", zei Trump in een zaal vol gouverneurs.

Tijdens de bijeenkomst uitte de president wederom keiharde kritiek op het handelen van de politie. Hij nam een kleine groep agenten op de korrel, die volgens hem niet bepaald heldhaftig te werk gingen. "De manier waarop ze handelden, was eerlijk gezegd walgelijk. Ze luisterden hoe het bezig was."

Trump over sherifs: 'Niet bepaald helden'

Trump noemde hulpsheriff Scot Peterson van Broward County eind vorig week al een lafaard, omdat die niet probeerde de schutter tegen te houden. Petersons advocaat noemde die bewering een leugen. De hulpsheriff bleef buiten het gebouw omdat hij dacht dat de schietpartij niet in de school gebeurde, zei hij. Peterson heeft de eer aan zichzelf gehouden en is opgestapt.

'Bewapen schoolpersoneel'

In zijn toespraak pleitte Trump opnieuw voor het trainen en bewapenen van schoolpersoneel, een maatregel bedoeld om scholen beter te beschermen tegen mass shootings. Een verbod op bump stocks waarmee je wapens kunt aanpassen, een betere screening voor de verkoop van wapens en meer aandacht voor mentale problemen, waren andere maatregelen die de president suggereerde.

De dodelijke schietpartij van anderhalve week geleden zorgt voor fikse kritiek op het huidige wapenbeleid in de VS. Nabestaanden en slachtoffers eisen strengere regels. Het Witte Huis werkt aan een wetsvoorstel, dat in de afrondende fase zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl