Spring naar de content
bron: Pixabay

U heeft al een verplicht abonnement op de NPO, interesse in een tweede?

De Raad voor Cultuur, het belangrijkste adviesorgaan van de overheid op cultuurgebied, bracht afgelopen week een adviesrapport uit over het te voeren beleid met betrekking tot de audiovisuele sector. In het rapport wordt onder andere bepleit dat de publieke omroep meer moet inzetten op hun online streamingplatformen. Wat is de logica hierachter?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wiek van Gemert

De meeste adviezen in dit rapport van de Raad voor Cultuur snijden ogenschijnlijk hout. Zo moeten streamingdiensten als Netflix een steentje gaan bijdragen aan de Nederlandse audiovisuele sector, zowel financieel als door een minimumpercentage Nederlands aanbod beschikbaar te stellen. De streamingdiensten zouden daarmee behandeld worden als de volwaardige marktspelers die ze zijn: voor publieke en commerciële omroepen gelden namelijk vergelijkbare regelingen.

Ook de onlinestrategie van de NPO zou op de schop moeten. Momenteel mogen producties van publiek geld niet zomaar worden doorgeplaatst op commerciële platformen als YouTube. Aangezien juist op die platformen miljoenen kijker zitten zou de NPO die regels moeten herzien.

Streamen met de NPO

Laat me dan uitwijden over de rol van de NPO in de streamingmarkt. Op de website van de publieke omroep – ooit bekend als Uitzending Gemist – is het mogelijk een groot deel van de programma’s (voor beperkte tijd) gratis terugkijken. Daarnaast bestaan de betaalde services NPO Start Plus en NLZIET. De eerste biedt meer NPO content aan, zonder tijdslimiet, zonder reclame en in hoge kwaliteit. De tweede is een samenwerkingsverband met RTL XL en Kijk, van SBS.

De Raad voor Cultuur adviseert verdere investering en promotie op dit vlak, specifiek in de streamingdienst NLZIET. De consument zou namelijk maar voor een beperkt aantal streamingservices willen betalen.

Als consument kan ik dit bevestigen. Voor Netflix betaal je 7,99 euro per maand en voor hun grootste concurrent Amazon Prime 5,99 euro per maand. De Raad gaat ervan uit mensen die al verloren zijn aan deze platforms nog altijd geïnteresseerd zouden zijn in een abonnement op een nationaal platform, bijvoorbeeld van de NPO. Ter vergelijking: NPO Start Plus kost je elke maand 2,95 euro en voor NLZIET mag je liefst 7,95 euro per maand aftikken.

Belastinggeld

Dat roept een belangrijke vraag op: waarom zouden Nederlandse burgers überhaupt moeten betalen voor de streamingmogelijkheden van de publieke omroep? De programma’s die de publieke omroep maakt en aankoopt worden gefinancierd door de Overheid. Deze stopt elk jaar meer dan achthonderd miljoen euro in de organisatie.

Dit is belastinggeld en komt dus al bij de burger vandaan. Als we de rekenmachine erbij pakken, zien we dat elke burger per maand gemiddeld 3,92 euro aftikt voor de NPO. In die rekensom zijn ook mensen die geen belasting betalen, zoals kinderen, meegenomen. Want, in feite hebben we allemaal al een verplicht abonnement op de NPO.

Nu ben ik geen tegenstander van de publieke omroep. Ik geloof in haar maatschappelijke taak en inhoudelijke toevoeging aan het medialandschap. Maar waarom de Nederlandse burgers twee keer zouden moeten betalen voor hetzelfde product is mij werkelijk een raadsel.

Onderwerpen