Direct naar artikelinhoud

Russische ijshockeyers en fans zingen hard hun eigen volkslied na gouden winst

Zo klonk op de laatste dag van de Olympische Winterspelen toch nog het tijdelijk verbannen Russische volkslied. Na de gewonnen ijshockeyfinale werd volgens afspraak de olympische hymne ingezet, maar noch de Russische ijshockeyers, noch de supporters trokken zich daar iets van aan. 'Wees glorieus, ons land. We zijn trots op jou', zongen ze.

IOC neemt komende week Russen weer op in Olympische familie
Beeld epa

Het zal voor de Russen als een dubbele overwinning hebben gevoeld, nadat het IOC eerder op de dag had aangekondigd dat de Russen aankomende week weer tot de olympische familie wordt toegelaten. De Russen, uitkomend als olympische atleten uit Rusland (OAR), hadden gehoopt zich al op sluitingsceremonie weer in de eigen uniformen te mogen presenteren, maar twee verse dopingschandalen tijdens dit olympisch toernooi verhinderden dat.

De zinderende ijshockeyfinale, die in de verlenging werd beslist, maakte alles goed. De laatste keer dat het Russische team het olympisch toernooi wist te winnen was in 1992 in Albertville. Vanaf 1998 deden de profspelers uit de Noord-Amerikaanse competitie (NHL) mee en konden de Russen nooit meer domineren.

Ontbrekende toppers

De Spelen in Pyeongchang vormden een unieke kans het goud weer mee te nemen naar Moskou. De clubs in de NHL weigerden de competitie stil te leggen voor de Winterspelen in Zuid-Korea, nadat onderhandelingen met het IOC over financiële compensatie waren stukgelopen. Door het ontbreken van Amerikaanse, Canadese en Zweedse toppers maakten de Russen, wier internationals vooral in de continentale competitie KHL uitkomen, een goede kans. 

Het ontbreken van de NHL-sterren was zuur voor ijshockeyfans, maar zorgde wel weer eens voor een spannend en onvoorspelbaar toernooi. Zo verloor het normaal gesproken dominerende Canada in de halve finale van Duitsland, dat zich vier jaar geleden niet eens wist te plaatsten en wiens beste prestatie brons was op de Spelen van 1976. De Amerikanen konden al na de kwartfinales naar huis na verlies tegen Tsjechië.

Lees verder onder de foto.

Canada verloor in de halve finale van Duitsland
Kirill Kaprizovzich en David Wolf strijden om de puck in een zinderende finale.Beeld epa

'Rusland in mijn hart'

Het resultaat was een zinderende finale waarbij beide landen kans maakten op de overwinning. De Duitse ploeg waande zich bij een 3-2 voorsprong, een man in overtal en nog slechts een minuut te gaan al olympisch kampioen, toen de Russen hun keeper wisselden voor een extra veldspeler en alles of niets gingen spelen. Uit een moeilijke hoek ramde aanvaller Nikita Goesev de puck snoeihard via de Duitse keeper Danny aus den Birken in de goal: 3-3.

Een fout van de Duitse aanvaller Patrick Reimer in de extra tijd, waarin nog maar 4 veldspelers waren toegestaan, luidde de beslissing in. Reimer schoot uit met zijn stick en kreeg een tijdstraf van 2 minuten. Met 4 tegen 3 was het prijsschieten voor OAR. 29 seconden nadat Reimer op de strafbank was gaan zitten, maakte de pas 20-jarige Kirill Kaprizovzich zich onsterfelijk door de puck langs Aus den Birken te schieten. 

De golden goal zorgde voor uitzinnige taferelen op de tribune, waar Russische cheerleaders met letters op hun pakje samen de zin 'Rusland in mijn hart' vormden. De rood-wit-blauwe kledij van de fans paste uitstekend bij de tenues van 'de rode machine', die er allesbehalve neutraal uitzagen.

Extra dag uitgesloten

In december schorste het IOC het Russische comité vanwege het door de staat gestuurde omvangrijke dopingprogramma vier jaar geleden in Sotsji. Daarbij werden onder meer positieve dopingmonsters van Russische atleten achterover gedrukt en verwisseld voor schone monsters.

Als straf mochten Russische atleten alleen onder neutrale vlag meedoen in Pyeongchang. Ze moesten bovendien allemaal een brandschoon verleden hebben. 168 atleten, onder wie de ijshockeyers, vielen in die categorie. 
Aanvankelijk was het de bedoeling van IOC-voorzitter Thomas Bach om de Russen dit weekend weer in genade aan te nemen, zodat ze gereinigd door tuchtiging weer met de eigen driekleur op de sluitingsceremonie konden verschijnen. 

Maar nadat zowel bobsleeër Nadesjda Sergeeva als curling-speler Alexander Kroesjelnitski waren betrapt op verboden medicijnen, brak zaterdag in de IOC-gelederen discussie uit. Na een marathonvergadering besloten de IOC-leden de ban pas op te heffen als geen nieuwe Russische dopinggevallen opduiken. Het duurt naar verwachting enkele dagen voordat alle testresultaten bekend zijn. Bach noemde de twee dopingzaken zondag 'gevallen van onachtzaamheid'. 'Er is totaal geen indicatie op systematisch dopinggebruik', aldus Bach. 'Het Russische dopingschandaal heeft deze Spelen niet besmet.'

De kleding van de Russische supporters paste perfect bij het rode tenue van de ijshockeyers.Beeld reuters
De Russische fans scanderen 'Rossija', terwijl de Duitsers hun tranen laten gaan

Prestigieuze medailles

Alles overziend valt de straf voor Rusland alleszins mee. Nog een paar dagen wachten en het blazoen is weer schoon. Wat overblijft zijn twee prestigieuze gouden medailles, die voor het kunstrijden bij de vrouwen en de ijshockeytitel. In het olympisch ijshockeystadion maakten de atleten uit Rusland nog eens hun ereronde, terwijl de fans 'Rossija' scandeerden en de Duitsers hun tranen lieten gaan. De 39-jarige Russische aanvoerder en ijshockeygrootheid Pavel Datsjoek, twee maal winnaar van de Stanley Cup, zei na afloop dat hij zijn droom had waargemaakt. 'Nu heb ik geen dromen meer', aldus Datsjoek. 'Voor je land spelen is het allerbelangrijkste.'


De mooiste verhalen over de Olympische Winterspelen

Lees de mooiste verhalen over de Olympische Spelen, verzameld op één pagina.

Korea is vroeg het bed uit op deze zondagmorgen, niet voor kerkbezoek, maar voor de gang naar het Curling Centre van Gangneung. Het Koreaanse vrouwenteam geldt als trekpleister en sensatie. Het stadion, normaliter de plaats voor topvolleybal, is tegen negenen vol: 3.500 stoeltjes bezet en media die zich verdringen voor een aardig plekje.

Hij houdt het zelf niet zo bij, maar in Pyeongchang beleeft Volkskrant-fotograaf Klaas Jan van der Weij zijn twaalfde of dertiende Spelen. 'Hoe meer rotzooi en ellende, hoe leuker ik het eigenlijk vind.' Dit zijn de Winterspelen door de ogen van de sportfotograaf.

Prestigieuze medailles
Beeld de Volkskrant