Franse boeren protesteren tijdens een landbouwbeurs in Parijs tegen het beleid van de regering
NOS NieuwsAangepast

Macron lijkt de 'heilige Franse landbouw-koe' toch niet te slachten

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Verschillende gemeenten in Zuid-Frankrijk staan te koop. Of beter gezegd: ze hebben zichzelf te koop gezet. De reden? Gebrek aan toekomstperspectieven.

Op Le Bon Coin, een soort Franse Marktplaats, staan ze achter elkaar: een sympathiek dorpje hier en een pittoresk stadje daar. Op de website staat bijvoorbeeld het plaatsje Villautou te koop, dat zichzelf aanprijst met de woorden: "Te koop: klein dorp met geweldig uitzicht op de Pyreneeën."

Het plaatsje Villautou

Het dorp Laurac - Middeleeuws met kleine straatjes, een kerk en een kasteel - onthulde wat er achter de verkoop zit: "Voor een prijsopgave kunt u zich richten tot de minister van Landbouw, Stéphane Travert."

In Frankrijk was en blijft de onvrede groot over het landbouwbeleid. Al wekenlang gaan boeren de straat op om te demonstreren. Ze vrezen de toekomst. En als de boeren verdwijnen, zien veel kleine plattelandsgemeenten hun economische leven stilvallen, vandaar de symbolische verkoopacties op Le Bon Coin.

Mes in de subsidies

De jongste reden voor onrust vormen de EU-subsidies. Franse boeren zijn grootverbruikers van die subsidies: ze krijgen zo'n 9 miljard euro per jaar uit Brussel.

Ongeveer negen op de tien Franse boerenbedrijven ontvangen EU-subsidies en die bedragen gemiddeld 29.000 euro per bedrijf, rekende Le Monde vorig jaar uit. De boeren vrezen dat het mes in die subsidies wordt gezet. En die gedachte is niet zo gek: president Macron vindt zelf dat de landbouw nu maar eens af moet van zijn 'heilige koe-status', onthulde Politico.

President Macron in debat met Franse boeren tijdens de Salon de l'Agriculture

De Franse regering boog zich de afgelopen weken over de EU-subsidies. Er moest een nieuwe landkaart worden getekend: welke streken hebben vanaf 2019 nog wél recht op steun, en welke niet?

Het resultaat was op zijn zachtst gezegd verrassend. Er komen namelijk méér gebieden bij, als het aan Parijs ligt.

Van 1349 gemeenten wordt hun voordelige subsidiestatus afgenomen, maar voor 4900 anderen gloort er hoop: zij komen wél in aanmerking voor subsidie, denkt minister Travert. Netto worden het er dus meer. De minister beloofde bovendien een regeling voor de boeren die erop achteruit gaan.

Dus begon president Macron een charmeoffensief. Afgelopen donderdag ontving hij ongeveer duizend jonge boeren op zijn Élysée-paleis in Parijs. En afgelopen zaterdag bezocht hij de immense landbouwbeurs Salon de l'Agriculture.

De ware krachtproef moet overigens nog komen. Die nieuwe landkaart met subsidiegebieden is nu naar Brussel gestuurd, en dáár moet worden geoordeeld of het voorstel legitiem is. Volgens de Franse plannen kunnen straks 60.000 Franse boeren rekenen op EU-geld (nu: 53.000), waardoor het toch lijkt alsof ook Emmanuel Macron de heilige koe niet durft te slachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl