De Democraat Adam Schiff is een van de auteurs van het memo
NOS NieuwsAangepast

Memo Democraten over Russische inmenging verkiezingen VS vrijgegeven

Het Witte Huis heeft een memo van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijgegeven, met hun versie van de rol van de FBI bij het onderzoek naar mogelijke contacten tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland. De contacten zouden er zijn geweest in de verkiezingscampagne van 2016. In het memo van de Democraten wordt die rol van de binnenlandse inlichtingendienst FBI verdedigd.

Eerder kwamen de Republikeinen met hun memo over de zaak, waarin de rol van de FBI juist hevig werd bekritiseerd. De Democraten vonden dat dat memo de rol van de FBI verkeerd weergaf en komen dus nu met hun eigen versie, waarin het Republikeinse standpunt flink onder vuur wordt genomen.

In dit memo van tien pagina's wordt de Republikeinse lezing "een doorzichtige poging tot ondermijning" van de FBI, het ministerie van Justitie en speciaal aanklager Mueller (die het onderzoek naar de Russische betrokkenheid leidt).

Verder staat beschreven hoe de Russen een voormalige campagnemedewerker van Trump hebben benaderd om als spion voor hen te werken. De FBI heeft deze Carter Page daarom in het voorjaar van 2016 al ondervraagd. Page zelf noemt het memo van de Democraten "desinformatie" en "de nieuwste lastercampagne".

Het Witte Huis stelt in een reactie dat het memo op geen enkele manier aantoont dat Trump en zijn campagneteam met Rusland hebben samengewerkt. President Trump reageerde zoals vaker via Twitter, hij spreekt van "een totale politieke en juridische flater".

In beide memo's staat vertrouwelijke informatie van de inlichtingendienst, waardoor de publicatie ervan omstreden is. President Trump wilde ondanks bezwaren van de FBI wel het Republikeinse memo vrijgeven, maar probeerde lange tijd de publicatie van het document van de Democraten tegen te houden omdat dat de staatsveiligheid in gevaar zou brengen.

De Democraten hebben sindsdien met de FBI onderhandeld over welke informatie wel en niet in het memo mocht staan. In de tekst zijn stukken onleesbaar gemaakt.

In het Republikeinse memo staat dat de FBI vooringenomen was bij de start van het onderzoek naar Russische bemoeienis bij de verkiezingen. Ook zou de dienst buiten zijn boekje zijn gegaan bij het afluisteren van leden van het Trump-team.

De Democraten en de FBI zelf waren fel tegen de publicatie van het Republikeinse memo, omdat ze vreesden dat de partij van Trump hiermee het onderzoek van Mueller naar samenzwering met de Russen wilden ondermijnen. Ook zou het vier pagina's tellende document onnauwkeurigheden bevatten.

De kwestie leidt al een tijd tot veel woede en ergernis tussen beide partijen in het Congres.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl