Zo lang blijft halfje brood goed in de vriezer
Soms is het handig om voedsel in te vriezen. Als het gehakt in de aanbieding is bijvoorbeeld. Maar hoelang kun je het in de vriezer bewaren?
Om met het goede nieuws te beginnen: bijna alle voedingsmiddelen zijn in te vriezen. Van brood tot vlees, van fruit tot taart: de vriezer houdt je voeding langer goed, zolang hij maar op min 18 graden Celsius staat afgesteld. ,,Invriezen kun je bijna alles, alleen verandert soms de structuur’’, legt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum uit. ,,Bij tomaat bijvoorbeeld. Andere producten drogen uit, zoals kaas, waardoor de smaak minder wordt of het product er minder smakelijk uitziet. Maar ook dan kun je het nog veilig eten.’’
Hoe lang kun je brood in de vriezer bewaren?
De vuistregel is: je kunt voeding ongeveer drie maanden ingevroren bewaren zonder kwaliteitsverlies. Maar er zijn uitzonderingen: brood en gebak blijven een maand goed in de vriezer. Dat is korter dan bijvoorbeeld rauw rundvlees en gehakt, die zo’n negen maanden goed blijven in de diepvries.
Kan je brood opnieuw vriezen?
Het wordt afgeraden om ontdooid brood opnieuw in te vriezen. Het is niet schadelijk voor je gezondheid, maar de smaak kan wel achteruit gaan en het brood kan wat droger worden.
Houdbaarheid andere bevroren producten
Hoe zit het eigenlijk met de houdbaarheid van andere producten in de vriezer? Van groenten en zacht fruit dat geblancheerd is, kun je langer genieten: een jaar. Bij magere vis zoals kabeljauw, schol en tonijn geldt een indicatie van zes maanden. Margarine en boter zijn ook in te vriezen: een tot twee maanden. Halvarine mag niet in de vriezer volgens het Voedingscentrum.
Restjes invriezen
Dan de kliekjes. Voor het invriezen van kliekjes gelden weer andere regels, stelt Van der Ploeg. ,,Als je te veel hebt gekookt, laat het restje dan binnen twee uur afkoelen en doe het in een bakje met een datum erop. In de vriezer is het dan nog drie maanden houdbaar.’’ Een waarschuwing: een ontdooid kliekje kun je beter niet opnieuw invriezen, want dan loop je het risico op een voedselinfectie.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie. Het is verder handig om voedingsmiddelen goed te verhitten na het ontdooien en de vriezer eenmaal per drie maanden te ontdooien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden. -
Kaas bewaren? Dat doe je zo
Kaas op brood of bij de borrel, wij Nederlanders houden er bijna allemaal van. Maar iedere kaas is anders, zo kan je een mozzarella niet zo lang bewaren als een stuk parmezaanse kaas. Maar hoeveel verschilt het? En hoelang kun je iedere kaas bewaren? -
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
Dat frisdrank niet gezond is, weten we. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om minder frisdrank, en meer water te drinken. Maar kan het écht kwaad als je elke dag één of meer glazen Coca-Cola drinkt? Wat en hoe groot zijn de risico’s? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.” -
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
Zondag is het Pasen. Daar horen feestelijke broodjes bij die voor een keertje wit mogen zijn. Drie bakexperts testten blind tien soorten afbak-kaiserbroodjes uit de supermarkt: ,,Met goed beleg zijn deze prima te eten.” Bekijk de rapportcijfers en beoordeling onderin.
-
PREMIUMvoor jou geproefd51
Deze bekende theemerken eindigen onderaan de test: 'Ruikt naar verf en schoonmaakmiddel’
-
-
-
Zo weet je of je ingevroren eten nog goed is
Een product als melk blijft vier tot zes weken goed in de vriezer. Maar dat geldt niet voor alle etenswaren. Hoe weet of je ingevroren eten nog kunt consumeren? Het is niet nodig om het eerst te proeven: je kunt het checken met deze vijf tips. -
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.
-
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten
-
PREMIUM38
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
Debby Gerritsen weet raad als het gaat over de liefde, lust en relaties. Deze week wederom een seksuele kwestie: de man van Marlene wil geen seks meer en wil er ook niet over praten. Ze wil niet bij hem weg, maar wel graag weer een seksleven. -
-
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren