Joost Vullings en Max van Weezel
NOS NieuwsAangepast

Wordt D66 afgestraft vanwege de afschaffing van het referendum?

Het was de week waarin het raadgevend referendum, één van de kroonjuwelen van D66 werd afgeschaft. In de nieuwste aflevering van De Stemming van Vullings en Van Weezel, de politieke podcast van NOS Met Het Oog op Morgen, bespreken Joost Vullings en Max van Weezel de gevolgen hiervan voor D66.

Volgens Van Weezel is het niet zeker dat de afschaffing van het referendum D66 electoraal parten zal gaan spelen. Maar moreel gezien is het een ander verhaal, zegt hij. "Ik vind het indruisen tegen waar die partij voor is opgericht." Joost Vullings is het met hem eens: "Dit raakt de wortel van de partij. En dat verloochen je."

Laagopgeleiden juist wel achter referendum

Hij haalt nog even het onderzoek van Nieuwsuur en Vrij Nederland aan waaruit blijkt de meerderheid van de hoogopgeleide achterban van D66 inmiddels ook een raadgevend referendum niet meer steunt. "Dus in die zin doen ze wat de achterban wil. Die mensen zijn afgeknapt op het Oekraïnereferendum."

Van Weezel ergerde zich ook aan de stelling van Rob Jetten van D66, die zei dat er helemaal geen belangstelling meer is voor het referendum. En dat is niet waar, zegt Van Weezel. "Dat geldt dan misschien voor de elitaire yuppie-achtige achterban van de partij, maar niet voor de laagopgeleiden in Nederland. Ik vond het geen fair play van D66."

Wat verder opviel in het referendumdebat waren de harde aanvallen op de persoon van D66-minister Ollongren. Fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie had het over de 'waanideeën' van de minister en noemde haar een bedreiging voor de democratische rechtstaat. Vervolgens diende hij een motie van wantrouwen in.

Verbazing over de Partij voor de Dieren

Vullings verbaasde zich vervolgens over de Partij voor de Dieren. Die partij steunde de motie, maar was met slechts twee van de vijf Kamerleden bij de stemming aanwezig. "Als je zo'n hard ingeleide motie steunt, dan vind je blijkbaar dat de minister acuut weg moet. Ze is immers -in de woorden van Baudet- een gevaar voor ons land. Als je dan niet in staat bent met de hele fractie voor te stemmen, dan vind ik dat niet goed."

De motie van wantrouwen werd niet aangenomen. 23 Kamerleden stemden voor, 93 stemden tegen. Naast Forum voor Democratie, en een deel van de Partij voor de Dieren stemde ook de PVV voor.

Volgens Vullings zijn moties van wantrouwen tegenwoordig aan de orde van de dag. "Er was een tijd, toen ik hier als broekie aankwam, dat iedereen in Den Haag in totale opwinding en paniek opsprong als er een motie van wantrouwen werd ingediend. Maar tegenwoordig is het 'just another day at the office'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl