Direct naar artikelinhoud

Juncker: "We moeten Trump leren hoe Europa werkt"

Juncker: "We moeten Trump leren hoe Europa werkt"

De recent verkozen Amerikaanse president Donald Trump heeft, vanwege zijn verleden in de zakenwereld, gaten in zijn kennis. Dat heeft Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gisteren gezegd tijdens een conferentie voor studenten in Luxemburg. "We moeten de nieuwe president leren wat Europa is en hoe het werkt", zei hij.

Juncker verklaarde ook dat de verkiezing van Trump tot president "riskeert de intercontinentale relaties in hun fundamenten en hun structuren te verstoren".

Nefaste gevolgen
"Hij stelt zich vragen die nefaste gevolgen kunnen hebben", aldus Juncker. "Hij stelt het trans-Atlantische partnerschap en de Navo in vraag, wat het model is voor de verdediging van Europa. Zijn visie tegenover vluchtelingen en niet-Amerikanen komt helemaal niet overeen met de overtuigingen en gevoelens van Europa."

"Ik denk dat we twee jaar zullen verliezen vooraleer Trump een bezoek brengt aan de wereld die hij absoluut niet kent", aldus Juncker nog. De Luxemburger haalde volgens The Guardian ook de mededeling aan van Trump waarin hij liet uitschijnen dat hij dacht dat België, waar de hoofdkwartieren van de Europese Unie en de Navo gevestigd zijn, een stad is.

Beleidsprioriteiten
Ook EU-buitenlandchef Federica Mogherini verklaarde aan Deutsche Welle dat het "in ons belang is om samen te werken, maar het is wel mogelijk dat zijn beleidsprioriteiten Amerika ver weg zal leiden van de Europese basisprincipes".

De commentaren van Juncker zijn in contrast met de meer diplomatische commentaren van veel Europese leiders, die aanhalen dat de betrekkingen zullen veranderen, maar wel de opportuniteiten zien van een samenwerking met de nieuwe president. Eerder schreven Juncker en Europees Parlementsvoorzitter Donald Tusk wel in een brief naar Trump, waarin ze hem ook feliciteren, dat het vandaag belangrijker is dan ooit om de Amerikaans-Europese relaties te versterken.

Uitnodiging
Morgenavond komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel bijeen om zich te buigen over de gevolgen van de overwinning van Trump. Tusk en Juncker hebben Trump ook uitgenodigd om "bij de eerste gelegenheid die u schikt" een bezoek te brengen aan Europa.