UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 22 februari 2018

Beruchte Vlaamse CVS-arts Kenny De Meirleir beboet

Kwakzalver Kenny de Meirleir en zijn vrouw hebben zichzelf verrijkt door mensen te behandelen met Nexavir en krijgen een boete.

Beruchte Vlaamse CVS-arts Kenny De Meirleir beboet

Foto: www.youtube.com

Het Openbaar Ministerie in Brussel eist een flinke boete van de meest bekende kwak-arts van Vlaanderen, Kenny De Meirleir. Hij heeft patiënten met CVS (Chronisch Vermoeidheidsyndroom) behandeld met het omstreden antiviraal middel Nexavir en importeerde het middel zonder de benodigde vergunning. De Meirleir – en zijn echtgenote Carine Muyldermans – hebben tussen 2006 en 2009 voor meer dan zeven ton euro aan Nexavir uit de VS geïmporteerd en aan (eigen) patiënten verkocht. 

Het Brusselse OM vindt Nexavir een geneesmiddel en geen voedingssupplement, zoals De Meirleir meent. Het parket vindt de (be)handelswijze van beide Meirleirs zelfverrijking en eiste een “effectieve” door de rechter te bepalen geldboete. Half maart wordt de uitspraak verwacht.

Het strafproces tegen De Meirleir en zijn echtgenote is in gang gezet door de Vlaamse gezondheidsautoriteiten, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (Fagg). Nexavir is een middel dat volgens de Vlaamse arts werkzaam zou zijn bij onder meer CVS. Het is een varkensleverextract waaraan antivirale werking wordt toegedicht  en wordt intramusculair geïnjecteerd. Wetenschappelijke bewijzen zijn er niet.

Internist/revalidatiearts De Meirleir was hoogleraar fysiologie aan de Vrije Universiteit Brussel en is inmiddels met emeritaat. Hij ‘specialiseerde’ zich in vage chronische aandoeningen met aspecifieke, vaak ingebeelde klachten zoals vermoeidheid. Zijn praktijk Himmunitas ligt in Neder-Over-Heembeek, even buiten Brussel. Naast CVS en fibromyalgie heeft hij recentelijk chronische Lyme aan zijn behandelpakket toegevoegd. Zijn peperdure behandelingsstrategie met maandenlange antibiotica-infusen, vitaminen, voedingssupplementen en probiotica zijn omstreden en niet onderbouwd.

Kalida

De Meirleir en zijn vrouw zijn direct betrokken geweest bij diverse bedrijfjes zoals Protea Biopharma en Red Laboratories die dure niet-gecertificeerde diagnosetesten uitvoeren (bloed, ontlasting) en voedingssupplementen en vitamines vanuit België door heel Europa verkopen. Ze kunnen worden besteld via de Nederlandse website van het bedrijf Kalida, officieel gevestigd in Maastricht. De eerste twee letters van de voornamen van hun drie dochters vormen de naam van het bedrijf.

Nexavir (eind 2011 omgedoopt in 4ME) is een van de topproducten. Kalida verkoopt het product al enige jaren, zo blijkt uit een rechtszaak die in 2013 voor de rechtbank Den Haag werd gevoerd tegen het bedrijf. CVS- en tegenwoordig ook Lymepatiënten, bestellen het middel vaak op voorschrift van Kenny Meirleir, hun behandelaar. Het zijn dure spullen: voor een maandje 4ME-ampullen moet 450 euro worden betaald.

De Meirlier is geen onbekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Vele Nederlandse patiënten die hier in het reguliere circuit zijn vastgelopen, zoeken hun heil bij kwakzalvers zoals De Meirleir, is te lezen op internetfora zoals LymeNet Nederland waar zijn naam veelvuldig rondgaat.

Zorgverzekeraars hoeven zijn dure, risicovolle behandelingen niet te vergoeden, omdat er in medische kring grote twijfel is over effectiviteit en veiligheid ervan, oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden half december 2017 in een beroepszaak die een 23-jarige patiënte had aangespannen tegen haar zorgverzekeraar VGZ. Deze hoeft haar behandeling (kosten 35.000 euro) bij De Meirleir echter niet te betalen. 

Klacht

Het zit de Vlaamse alternatieve ‘genezer’ de laatste tijd flink tegen. Zo had de Meirleir een klacht ingediend bij de rechtbank te Brussel tegen een redacteur van het Vlaamse opinieweekblad Knack en tegen arts Louis Ide (lid van de Vlaamse zusterorganisatie Skepp) omdat hij het niet eens was met kwalificaties die zij in een artikel hadden gemaakt over zijn kwak-activiteiten.

Skepp-lid Ide werkt jaren als tropenarts voor Artsen zonder Grenzen onder meer in Tsjaad en is in België bekend vanwege zijn politieke activiteiten. Ide is algemeen secretaris van de Vlaams partij N-VA, de Nieuwe Vlaamse Alliantie. Hij zat jaren in het Europese parlement. Deze nationalistische alliantie van voorzitter Bart de Wever is de grootste partij in het Belgische parlement. De partij zit sinds 2014 in de Belgische regering.

Louis Ide zegt in het Knack-artikel van 1 juli 2015 voorstander te zijn van evidence based medicine. Hij vindt het “tendentieus, onwetenschappelijk en gevaarlijk” om onverklaarbare lichamelijke klachten toe te schrijven aan de ziekte van Lyme en patiënten zo valse hoop te geven. De artsen die dit doen, werken volgens Ide vaak samen met obscure laboratoria die bakken met geld vragen voor dubieuze tests.

Lyme

Zijn toorn richt zich vooral op Kenny de Meirleir met zijn nieuwe stokpaardje, de chronische variant van de ziekte van Lyme. Er zijn echter geen serieuze wetenschappelijke studies die de effectiviteit aantonen van zijn – peperdure – behandelingen, vertelde Ide aan Knack. De kwalificaties in het artikel schoten De Meirlier in het verkeerde keelgat. Volgens hem is het “laster en eerroof”.

De Brusselse raadkamer had echter weinig problemen met de gebruikte kwalificaties en vindt dat gedaagden tijdens de zitting van de raadkamer hun beweringen over de kwakzalveractiviteiten van De Meirleir voldoende wetenschappelijk hebben kunnen onderbouwen. “In het artikel is geen sprake van kwaadwilligheid”, aldus de beschikking van de raadkamer die vervolgens besloot tot “buitenvervolgingstelling”. 

Naschrift 22 april 2018: Schuldig maar geen boete

De rechtbank in Brussel heeft de omstreden Vlaamse hoogleraar Kenny De Meirleir schuldig bevonden aan het illegaal importeren van het omstreden antivirale middel Nexavir. Hij behandelde hier zijn CVS-patiënten mee, zonder de daarvoor benodigde vergunning. De Meirleir kreeg geen straf voor dit vergrijp omdat de redelijke termijn hiervoor was overschreden, oordeelde de rechtbank. 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 02 juli 2023

De Epiphora-methode, een ademhalingstechniek om onverklaarbare aandoeningen te lijf te gaan, is onbewezen.

artikelen - 26 september 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Alternatieven zouden niet meer mogen opereren in India’ / Koning Charles III is lang een promotor van alternatieve behandelingen geweest.