main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
22 februari 2018 — 14:15

Kuzu: ‘Verkiezingen komen eraan, dus moeten zieltjes worden gewonnen in de Armeense kerk’

DENK-leider Tunahan Kuzu heeft vandaag tijdens een algemeen overleg in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer fel gereageerd op een motie over het erkennen van de Armeense genocide.

Kuzu zei dat de motie, door Christenunie-Kamerlid Joel Voordewind ingediend, strategisch is getimed omdat er verkiezingen gepland staan. “En dan moeten er weer zieltjes worden gewonnen in de Armeense kerk. Maar ze beseffen zich niet, of misschien wel, dat het een bewuste overweging is om op een strategisch moment mensen zich tegen elkaar op te zetten.”

“Het meest kwalijke is dat iets wat meer dan 100 jaar geleden 5000 kilometer hier vandaan zich heeft afgespeeld als criterium wordt gehanteerd of je deugt of niet. De generatie kleinkinderen wordt nu gevraagd om zich te verantwoorden. Als je de Armeense kwestie niet als genocide erkent ben je een Erdogan-aanhanger, een nationalist, een genocide-ontkenner, deug je niet, hoor je er niet bij en moet je je mond houden.”

Slavernijverleden

Ook was de DENK-voorman fel tegen SGP-leider Kees van der Staaij. De SGP-er hield een betoog voor het erkennen van de Armeense genocide, waarna Kuzu vroeg of Van der Staaij dan ook bereid is om een motie te steunen waar excuses worden gemaakt voor het Nederlandse slavernijverleden.

“Het gaat nu om de Armeense genocide en de erkenning daarvan”, reageerde Van der Staaij. “Ik ga niet de discussie over het slavernijverleden er ook weer bij betrekken. We hebben het hier wel over de pijn die nog steeds bij de Armeniërs zit, en ook de verhouding tussen landen raakt.”

“De Turkse trots die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Armeense genocide staat nu weer in de weg om de Armeense genocide te erkennen. Het is zo pijnlijk en helaas razend actueel.”

Formele excuses

“Ik heb het over het slavernijverleden en de formele excuses vanuit ons, Nederland, richting heel veel nabestaanden van de nazaten van tot slaaf gemaakten en de formele excuses daarover. Het is heel makkelijk om die discussie terug te verplaatsen daarnaar, maar het gaat volgens mij om een soortgelijke trots die ik bij de heer Van Der Staaij ontwaar. Is hij bereid om voor een historische gebeurtenis, waar Nederland zelf bij betrokken is, formeel excuses aan te bieden omdat hij zo begaan is met historische kwesties?”, aldus Kuzu.

“Ik wil mij houden bij de orde van deze vergadering en dat is dat het mijn inziens gaat over de erkenning van genocides en ik ga daar niet anders kwesties bijhalen”, reageert Van der Staaij.

Verkiezingsprogramma

In het verkiezingsprogramma van DENK staat dat de partij is voor ‘een onafhankelijk internationaal onderzoek, gebaseerd op waarheidsvinding, naar de toedracht en schaal van de Armeense kwestie.’ Volgens de partij ‘bestaat er geen internationale consensus over de schaal en toedracht van deze vreselijke gebeurtenissen.’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer