Spring naar de content
bron: ANP/Olaf Kraak

We presenteren: de Stemwijzer-wijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen

Door de jokkende Halbe Zijlstra, de trage dood van het raadgevend referendum en het gebrek aan merkbare campagne zouden we het zo kunnen missen, maar het is verkiezingstijd. Het ‘debat’ (lees: samenkomen en samen schreeuwen) tussen de landelijke lijsttrekkers vormde zowel het hoogte- als dieptepunt van de campagne tot nu toe. In een broodnodige zoektocht naar (gemeentelijke) inhoud presenteren wij daarom: de Gemeentestemwijzer-wijzer 2018.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wiek van Gemert
Stemwijzer
Op billboards in Den Haag worden de komende gemeenteraadsverkiezingen met posters aangekondigd. Beeld:

Het zijn gekke tijden in StemWijzerland. De verschillende kieshulpen die ons land herbergt zijn elkaars concurrenten in de strijd voor pageviews, en ook in de strijd voor inkoop door de gemeenten proberen ze elkaar af te troeven. Zo stelt de StemWijzer alleen een kieshulp voor gemeenten te maken die hun dienst inkopen, vermoedelijk geldt voor de concurrentie hetzelfde.

Toch bundelen de concurrenten richting 21 maart hun krachten. Op Gemeenteraad.nl kan worden gekeken welke kieshulp(en) voor uw gemeente beschikbaar is. Voor twee derde van de Nederlanders zou daar een kieshulp beschikbaar zijn voor zijn of haar gemeente.

De samenwerking kent echter zijn grenzen. In veel gemeenten gaan de kieshulpen nog altijd de concurrentie met elkaar aan. Ziet u door het bos aan kieshulp de bomen niet meer? Wij leiden u graag rond in stemwijzerland.

StemWijzer: voor wie graag binnen de gebaande paden blijft

De oudste en bekendste kieshulp is de StemWijzer van ProDemos. Bij iedere verkiezing doen miljoenen Nederlanders (6,8 miljoen bezoekers voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen) een beroep op deze website.

StemWijzer heeft echter niet de meeste gemeenten in haar portfolio. Opvallend genoeg mist de toekomstige kiezer grote steden zoals Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Partijinformatie van fracties in 44 gemeenten – van Aalten tot Zuidplas – zijn wel via deze website te vinden.

Ook Amsterdam staat niet in het reguliere systeem. Daarvoor is een aparte stemwijzer gepresenteerd, waarbij de gemoederen hoog opliepen. Zo had een woedende vierkiezingsdeelnemer zijn mond afgeplakt met ducttape en droeg hij een spandoek met daarop de tekst ‘kaltgestellt’.

Stemwijzer
Beeld:

De stellingen in de StemWijzer komen voort uit bijeenkomsten waar alle deelnemende partijen drie onderwerpen aanleveren. Uit de onderwerpenlijst die daarbij ontstaat kiezen de partijen hun favoriete thema’s en geven ze een indicatie van hun standpunt.

Alleen stellingen waarop genoeg polarisatie is komen in aanmerking voor de definitieve kieshulp. De StemWijzer laat partijen zelf de standpunten aanleveren en een toelichting schrijven. Deze controleren zij vervolgens naar eigen zeggen wel.

Kieskompas: voor de wetenschappers

Het Kieskompas onderscheidt zich door uw stemwijzeruitslag niet uit te drukken in procenten, maar door u een plaats in een politieke landschap te geven, een pluspunt.

Wat betreft de deelnemende gemeenten zijn er echter maar 35 aangesloten bij het Kieskompas. Opvallende afwezigen bij de StemWijzer, zoals Utrecht, zijn hier wel van de partij. Rotterdammers en Eindhovenaren komen echter ook hier van een koude kermis thuis.

Wetenschap

Het Kieskompas kiest uw politieke voorkeur met een wetenschappelijke methodiek en wordt dan ook door wetenschappers gemaakt. Kieskompas zegt bovendien de enige stemhulp te zijn die partijstandpunten controleert. “Bij andere stemhulpen kunnen partijen zelf invullen wat ze maar willen,” stellen de makers. StemWijzer beweert echter eveneens de antwoorden van partijen te controleren.

Mijnstem.nl: voor de hipsters

De grote nieuwkomer in de kieshulpenbranche is Mijnstem.nl. Het nieuwe platform is direct doorgebroken en is met liefst 65 aangesloten gemeenten van Aa en Hunze tot Zwolle de kieshulp met het grootste bereik.

Inhoudelijk verschilt Mijnstem van de twee bovenstaande hulpen door niet met een vast aantal keuzen (van helemaal eens tot helemaal oneens) te werken, maar met een schaal waarop men zich moet plaatsen. De uitslag wordt uitgedrukt in procenten.

De mensen achter deze website zijn nieuwsplatform Nu.nl en het onderzoeks- en adviesbureau Citisens. Naar eigen zeggen zijn meer dan 75 procent van de gemeenteraden getraind of begeleid door de adviseurs van dit bureau. Dit zou kunnen verklaren waarom de meeste gemeenten hebben gekozen om juist hier hun kieshulp in te kopen.

Gemeentekieswijzer: voor de liefhebbers van het onbekende

Rest ons nog één grote speler die niet aangesloten is bij gemeenteraad.nl. Dat is de gemeentekieswijzer van het Algemeen Dagblad, de regionale kranten die onder het AD vallen en Het Parool. Aangezien de site op het moment van dit schrijven nog niet online is – er is alleen de tekst ‘Binnenkort kun je hier ontdekken met welke partij je de meeste overeenkomsten hebt’ te zien – is deze kieshulp voorlopig één groot vraagteken.

Onderwerpen