Direct naar artikelinhoud

D66: Rutte hangt te veel aan de rem in Europa

Mark Rutte was gisteren op bezoek bij de Britse premier Theresa May in Downingstreet.Beeld ANP

De premier vervalt volgens D66 in een oude fout als hij bij voorbaat beweert dat de EU er geen cent bij krijgt.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil dat premier Mark Rutte minder de campagnetoon van de VVD laat horen en meer de vertolker is van het positieve geluid in het regeerakkoord over de Europese Unie, dat zij beiden ondertekenden. "Rutte moet meer de stuurman worden en minder degene die de rem bedient."

Morgen is Rutte aanwezig op de bijeenkomst van Europese regeringsleiders in Brussel waar een begin zal worden gemaakt met de gesprekken over de Europese begroting voor de komende jaren. Afgelopen maandag toonde Rutte zich in Berlijn nog niet erg bereid tot compromissen: bondskanselier Angela Merkel liet hij duidelijk weten dat Nederland niet bereid is een cent extra aan Brussel over te maken. Niet om het dreigende gat van twaalf miljard euro in de EU-begroting door het vertrek van Groot-Brittannië te dichten en niet om extra Europese taken rond terrorismebestrijding en bewaking van de buitengrenzen te financieren.

Als VVD-leider in campagnetijd roepen dat er geen geld naar Europa gaat. Houdbaar tot 21 maart.
D66-Kamerlid Kees Verhoeven

Verhoeven reageerde op sociale media weliswaar met een glimlach, maar tegelijk kritisch. 'Als pro-Europese premier zeggen dat grote zaken als klimaat, terrorisme en grensbewaking door de Unie moeten worden aangepakt. Als VVD-leider in campagnetijd roepen dat er geen geld naar Europa gaat. Houdbaar tot 21 maart', stelde hij. Na de raadsverkiezingen is er met andere woorden volgens de democraat beter met Rutte te praten.

Compromissen

De D66-woordvoerder voor Europese zaken is het op zich wel met Rutte eens, maar wil vandaag tijdens het debat in de Kamer over de Nederlandse inzet bij de top in Brussel de premier waarschuwen niet in een oude fout te vervallen. Rutte's uitlatingen laten weinig ruimte voor een wijziging in positie, mocht Nederland alleen komen te staan. "Nu al deze conclusies trekken, gaat wellicht tot teleurstellingen leiden. Met 28 landen onderhandelen betekent compromissen sluiten. Daar moeten we eerlijk over zijn."

D66 meent dat geld in Brussel vooral anders moet worden uitgegeven. Zoals bij de fondsen voor landbouw en voor ontwikkeling van Oost-Europa, de cohesiefondsen. "73 procent van de Europese uitgaven gaat naar die twee posten. Wij zijn het met Rutte eens dat daar geld kan worden gevonden voor nieuwe taken. En nu Groot-Brittannië uit de Unie vertrekt gaan niet alleen de inkomsten, maar ook de uitgaven van Brussel omlaag."

Dat wil echter niet zeggen dat er zeker niet meer geld naar Brussel zal gaan. Ook Verhoeven erkent dat er door het nieuwe regeerakkoord tussen CDU en SPD in Berlijn een andere wind waait. "Dat is juist reden vooral niet al te halsstarrig op de rem te gaan staan, zoals Rutte lijkt te doen. Kijk waar met Duitsland en Frankrijk mogelijkheden zijn samen op te trekken."

"Nederland is erg gericht op de eigen positie. Nu al deze conclusies trekken, gaat wellicht tot teleurstellingen leiden. Met 28 landen onderhandelen betekent compromissen sluiten. Daar moeten we ook eerlijk over zijn."

Zijn uitgangspunt is hetzelfde als dat van de premier, stelt Verhoeven, maar D66 roept Rutte op genuanceerd te zijn. "Hij is duidelijk over zijn inzet. Wij steunen hem daarin, maar als je daar duidelijk in bent, is het ook goed duidelijk te zijn waarover je compromissen kan en wil sluiten."

Lees ook: Rutte te rigide over begroting EU