VS stuurt meer oorlogsschepen naar Zwarte Zee

VS stuurt meer oorlogsschepen naar Zwarte Zee

De Amerikaanse marine gaat meer oorlogsschepen naar de Zwarte Zee sturen als reactie op een toegenomen aanwezigheid van Rusland in het gebied. Afgelopen zaterdag voegde het oorlogsschip USS Carney zich bij de USS Ross in de Zwarte Zee om zogeheten 'maritieme veiligheidsoperaties' uit te voeren.

De laatste keer dat er twee Amerikaanse oorlogsschepen op hetzelfde moment in de Zwarte Zee lagen was in juli 2017, toen er langs de grens met Rusland verschillende NAVO oefeningen plaatsvonden. Volgens Christopher Grady van de Amerikaanse marine moet de aanwezigheid van twee oorlogsschepen in het gebied niet als een proactieve of reactieve zet worden gezien, maar als een toewijding aan de stabiliteit in de regio ten behoeve van de maritieme veiligheid van haar militaire partners rondom de Zwarte Zee.

Rusland verdedigt gebied

Afgelopen zondag maakte het Russische leger bekend dat ze meer oorlogsschepen naar de Zwarte Zee wil sturen. In een verklaring schrijven ze dat het Russische fregat Admiral Essen samen met twee patrouilleschepen de Zwarte Zee is binnengevaren, naar eigen zeggen voor 'militaire oefeningen'.

De Verenigde Staten en de NAVO zijn zeer kritisch over de opbouw van troepen en militair materieel in de Krim, het strategisch gelegen schiereiland in het Zuiden van Oekraïne dat zich in 2014 via een referendum bij Rusland voegde.

https://twitter.com/russiamilitaryw/status/965558717403017216

Krim

Sindsdien heeft Rusland verschillende stappen gezet om het gebied te integreren, bijvoorbeeld door betere grensbewaking langs de grens met Oekraïne, de aanleg van een nieuwe brug naar het Russische vasteland, de aanleg van nieuwe gaspijpleidingen tussen Rusland en de Krim en de stationering van S-400 luchtafweersystemen in het zuiden van het schiereiland.

De Verenigde Staten en de NAVO zijn niet blij met deze ontwikkeling en veroordelen de uitbreiding van Russische militaire aanwezigheid in het gebied. De NAVO verklaarde tegenover CNN dat de Russen ook onderzeeërs voor de kust van de Krim hebben liggen. Dat is niet vreemd, als je bedenkt dat de marinebasis in Sebastopol ook geschikt is voor onderzeeërs.

https://twitter.com/AlexKokcharov/status/956635911852314624

"Ze hebben in feite al hun nieuwste materieel op de Krim gestationeerd", zo verklaarde een woordvoerder van het Amerikaanse leger tegenover CNN. Op zich is dat natuurlijk geen verrassing, want de Krim is voor Rusland een zeer strategisch gebied om de Zwarte Zee binnen haar invloedssfeer te krijgen. Met de nieuwste S-400 installaties kan Rusland alle raketlanceringen rondom de Krim signaleren en aanvallen vanuit de lucht afslaan.

Het Amerikaanse leger houdt de ontwikkelingen samen met haar NAVO-partners nauwgezet in de gaten. Om die reden bouwen de Verenigde Staten een nieuwe militaire haven in Oekraïne.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »