Een cel in de gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen
NOS NieuwsAangepast

Cellentekort opgelost: Noorse gevangenen vertrekken uit Drenthe

De 180 Noren die gevangenzitten in het Drentse Veenhuizen, gaan terug naar hun eigen land. Omdat in Noorwegen een cellentekort was, werden sinds september 2015 Noren ondergebracht in de gevangenis Norgerhaven. De Noorse autoriteiten hebben minister Dekker voor Rechtsbescherming nu verteld dat ze het verdrag daarover niet zullen verlengen.

Dat betekent dat er vanaf 1 september geen Noren meer in de Drentse gevangenis worden gehuisvest. Dekker heeft van de Noren gehoord dat het probleem nu minder nijpend is.

Personele gevolgen niet duidelijk

De 250 personeelsleden zijn vanmiddag over het besluit geïnformeerd. Dekker denkt nog na over de personele gevolgen van de beëindiging van de samenwerking. Als er meer duidelijkheid is, informeert hij de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord staat dat aan de capaciteit van de gevangenissen zo min mogelijk wordt getornd. Mocht sluiting nodig zijn, dan zullen de gevangenissen buiten de Randstad zoveel mogelijk worden ontzien, hebben de regeringspartijen afgesproken.

Gemeente niet blij

Burgemeester Smid van de gemeente Noordenveld noemt het tegenover RTV Drenthe "uitermate teleurstellend" dat de gevangenen uit zijn gemeente vertrekken. "We zullen alles op alles zetten om Norgerhaven open te houden en te vullen met gedetineerden uit Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl