Direct naar artikelinhoud
Netflix

Netflix probeert mensen te 'verleiden tot moord'

Still uit 'The Push'Beeld RV

In de Netflix-special The Push probeert de Britse illusionist Derren Brown een nietsvermoedend slachtoffer aan te zetten tot moord. 

Voor alle duidelijkheid, Netflix maakt geen levensechte The Hunger Games. Er zal dus ook niemand echt het loodje leggen in de tv-special van Netflix. Wel wil The Push een antwoord zoeken op de vraag: kunnen we onder sociale druk zodanig gemanipuleerd worden, dat we een moord zouden plegen? Want ja, dat is een vraag die veel mensen zich stellen.

De 'psychologische illusionist' Derren Brown bereidde een team van 70 acteurs voor om samen een "zorgvuldig gepland en gerepeteerd scenario" op te voeren. Het is hun opdracht om een nietsvermoedend slachtoffer - die niet weet dat hij gefilmd wordt door verborgen camera's - te overtuigen om iemand anders de dood in te jagen.

Milgram-experiment

In de trailer krijgen we de premisse van de tv-special te zien. De setting is een valse veiling, waar een miljonair een hartaanval lijkt te krijgen. Het echte slachtoffer is Chris, die moet uitzoeken wat hij moet doen. "Chris is verstrikt in een web van leugens, en dat is belangrijk", zegt Brown in de trailer. "Ik wil dat hij het gevoel heeft dat er maar één uitweg is."

Het experiment doet denken aan het werk van sociaal psycholoog Stanley Milgram, die proefpersonen stroomstoten liet toedienen aan anderen. "Wanneer we geconfronteerd worden met autoriteit, dan is het ons natuurlijk instinct om onwrikbaar en ongehinderd te gehoorzamen", zegt ook Brown. "Zelfs de meest morele mensen kunnen overtuigd worden om de meest afschuwelijke daden te plegen, eenvoudigweg omdat hen wordt opgedragen dat te doen."

'Zelfs de meest morele mensen kunnen overtuigd worden om de meest afschuwelijke daden te plegen, eenvoudigweg omdat hen wordt opgedragen dat te doen'
Derren Brown, illusionist

Brown is fervent aanhanger van het scepticisme. Hij claimt geen bovennatuurlijke gaven, maar werkt puur op "suggestie, psychologie en showmanschap". Hij werd bekend met Mind Control, een tv-show die hij in 2000 maakte voor Channel 4, waarin hij de gedachten van anderen las.

The Push werd eerder al uitgezonden op Channel 4 onder de naam Pushed To The Edge. De special is van 27 februari te bekijken op Netflix. Daarna volgen er nog twee andere specials van Brown.