Een lerares voor groep 1 op De Hoeksteen in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamer ziet nog volop geld om leraren beter te betalen

Tweede Kamerleden zien mogelijkheden om geld weg te halen bij de talrijke onderwijsuitgaven waar leraren geen direct profijt van hebben.

Kamerleden komen met allerlei ideeën, zoals de hoogte van de vergoedingen van het woud aan onderwijsbesturen, de ongevraagde extra's in de cao en de inhuur van onderwijsconsultants. "Er ligt op allerlei plekken nog geld en de bezem moet erdoor heen", zegt D66-Kamerlid Van Meenen.

De Tweede Kamer spreekt vandaag met minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs over de leraren. Het zal vooral gaan over de hoge werkdruk en de lage salarissen. Het kabinet heeft onlangs een deal gesloten met de onderwijsbonden over de verlaging van de werkdruk. Scholen krijgen voor het komende schooljaar 237 miljoen euro om extra leraren, klassenassistenten of conciërges aan te nemen.

De onderwijssector moet ook zelf iets gaan doen.

D66-Kamerlid Van Meenen

De coalitie is blij met het extra geld, maar hoopt dat er vanuit de onderwijssector zelf ook kritisch gekeken wordt naar het bestedingspatroon. "De sector moet ook zelf iets gaan doen", zegt D66'er Van Meenen. Hij constateert dat veel besturen 'top-down' gefinancierd zijn: de staf wordt goed betaald en voor de leraren in de klas is minder geld beschikbaar.

Het CDA heeft uitgerekend dat op basisscholen veel geld opgaat aan cursussen, fondsen en andere extra's. In het voortgezet onderwijs is dat veel minder. "Als ze het gelijk zouden trekken, kan een basisschoolleraar zomaar zo'n 10 procent meer verdienen", denkt Kamerlid Rog. Hij wil duidelijkheid hierover van de minister.

Rog vindt al die regelingen erg duur. "Leraren weten helemaal niet dat er van alles geregeld is in de cao met geld dat anders in hun portemonnee terecht zou komen."

Zo'n adviseur kost 1100 euro per dagdeel en dat geld kan beter naar bijvoorbeeld klassenassistenten.

GroenLinks-Kamerlid Westerveld.

GroenLinks en SP komen onder het motto 'Stop weglekkende onderwijsmiljoenen' met een aantal voorstellen. Zo willen ze een onderzoek naar het geld voor raden van toezicht in het onderwijs, werk dat de medezeggenschapsraad ook kan doen. "Deze mensen ontvangen vaak vorstelijke beloningen."

De twee oppositiepartijen willen opheldering over een voorstel van het ministerie om externe adviseurs in te huren die plannen moeten maken voor de verlaging van de werkdruk. "Zo'n adviseur kost 1100 euro per dagdeel en dat geld kan beter naar bijvoorbeeld klassenassistenten", zegt GroenLinks-Kamerlid Westerveld.

SP-Kamerlid Kwint wil dat minister Slob kijkt naar het overgeorganiseerde onderwijsveld. "Het regent overlegstructuren, clubjes en belangenorganisaties. Het lijkt ons sterk dat er hier of daar niet een van weg kan."

Alle partijen benadrukken dat de werkdruk snel verlaagd moet worden. De werkgevers en bonden in het primair onderwijs zijn nu bezig met de cao-onderhandelingen, maar de gesprekken over de cao op de middelbare school zijn vastgelopen. De leraren willen minder uren voor de klas staan.

Kaartenbak

Regeringspartij VVD hoopt dat minister Slob snel meer leraren voor de klas krijgt. Kamerlid Heerema wil dat zzp'ers ook betaald kunnen worden uit het vervangingsfonds, nu kan dat niet.

Verder hoopt hij dat de ruim 10.000 leraren die doorbetaald thuis zitten weer aan de slag gaan. "Er zit heel veel bevoegde leraren in de kaartenbak, die moeten we stimuleren weer aan het werk te gaan", aldus Heerema.

Het is aan minister Slob om te kijken welke plannen van de Tweede Kamerleden levensvatbaar zijn. Het debat is van 14.00 tot 18.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl