Friesland koploper roofvogelmoord

Foto: Pixabay

Gewoontegetrouw was Friesland vorig jaar koploper op het gebied van roofvogelvervolging, zo blijkt uit rapportages van Werkgroep Roofvogels Nederland.

Samen met Zeeland hoort Friesland tot de provincies waar het nog altijd misgaat. Gifmisbruik en nestverstoring zijn aan de orde van de dag. Opmerkelijk is de vergiftiging van twee grauwe kiekendieven. Deze bodembroeders werden aangetroffen in buitendijks land in het noorden van de provincie. Het vergiftigde aas lag erbij.

Landelijk zijn, voor zover bekend, veertien roofvogels vergiftigd.

Nestverstoring

Een andere bekende manier om roofvogels aan te pakken, is nestverstoring. De roofvogelwerkgroep legt nog altijd de schuld bij weidevogelbeschermers. ,,Als grondbroeder met een ruime verspreiding in Friesland loopt de bruine kiekendief forse risico’s.’’ Het ging onder meer mis bij Bears.

Voor alle soorten bij elkaar is nestverstoring in het hele land vorig jaar 53 keer vastgesteld. Behalve de bruine kiekendief, die het 17 keer moest ontgelden, waren de havik (7 keer), sperwer (3 keer), torenvalk (6 keer) en buizerd (20 keer) de klos. Van het totaal van 53 kwam bijna een derde deel op het conto van Friesland.

Afschot van roofvogels kon deze keer niet worden aangetoond. Dat wil volgens de roofvogelbeschermers niet zeggen dat het niet is gebeurd. Het kan zijn dat neergeschoten roofvogels door de daders zijn opgeruimd om geen sporen achter te laten. Met vergiftigde vogels is dat lastiger, want die vliegen vaak nog een stuk door.

Roofvogelshows

De werkgroep constateert dat er bij de verstoring ,,een extra laag’’ is bijgekomen. Gedoeld wordt op landbouwactiviteiten, onderhoudswerk in natuurgebieden en uitbreiding van recreatiemogelijkheden. Natuurbeherende instanties worden daar verantwoordelijk voor gehouden.

Een andere kwestie waar de roofvogelaars zich zorgen om maken, betreft de roofvogel- en uilenshows. Voorzitter Jan van Dijk noemde dat zaterdag op de roofvogeldag in Meppel een vorm van vermaak die niet meer in deze tijd past. De werkgroep probeert er in politiek Den Haag een vinger achter te krijgen. Van Dijk: ,,Want zolang het wettelijk niet geregeld is, kunnen we niks.’’