OM probeert van moord verdachte Kasem M. naar Nederland te halen

In augustus 2012 deed de politie onderzoek in en bij de woning van de verdachte  Foto: DvhN Archief

In augustus 2012 deed de politie onderzoek in en bij de woning van de verdachte Foto: DvhN Archief Foto: FPS/Richard Degenhart

Het Openbaar Ministerie (OM) dient een rechtshulpverzoek in bij Marokko dat ertoe moeten leiden dat verdachte Kasem M. (70) zijn strafzaak in Nederland kan bijwonen. M. wordt verdacht betrokken te zijn bij de verdwijning in 2010 van zijn partner Ilham Benchelh uit Siddeburen.


Het OM verdenkt M. van moord dan wel doodslag. In november dit jaar is een zitting gepland voor een inhoudelijke behandeling van de zaak. M. heeft aangegeven dat hij gebruik wil maken van zijn aanwezigheidsrecht: hij wil in de rechtszaal zijn onschuld aantonen.

Verlopen paspoort

Het probleem: de Marokkaanse autoriteiten hebben zijn (inmiddels verlopen) paspoort ingenomen waardoor hij het land niet kan verlaten. Vorige maand heeft een rechter-commissaris (onderzoeksrechter) een bezoek gebracht aan Marokko om getuigen te horen. Ook dit bezoek heeft geen duidelijkheid gegeven over de vraag waarom zijn paspoort in ingenomen.

Moeizaam en ingewikkeld

Officier van justitie Corien Fahner spreekt van een uiterst moeizaam en ingewikkeld proces. ,,Ik blijf mijn best doen om ervoor te zorgen dat hij hier kan komen, maar garanties kan ik helaas niet geven.’’
Een videoverbinding als alternatief - geopperd door de rechtbank - wordt beschouwd als niet realistisch.

Hechtenis opgeheven

Ilham Benchelh verdween in januari 2010 spoorloos. Haar partner Kasem M. werd vrijwil direct aangemerkt als verdachte. Na acht maanden werd zijn voorlopige hechtenis opgeheven. M. bleef wel verdachte. In 2012 vestigde hij zich in Marokko, het geboorteland van Benchelh. M. is geboren in Amsterdam.

Moord zonder lijk weer voor de rechter

Mysterie rond Ilham Bechelh weer voor de rechter

Kazem H. wil geld zien voor onterecht vastzitten

Moordverdachte verkast naar Marokko