Direct naar artikelinhoud

Trump laat voorbeeldig en presidentieel gedrag al na drie dagen varen

Het voorbeeldige, presidentiële gedrag van Donald Trump heeft slechts drie dagen geduurd. Nadat hij zich dagen koest had gehouden en zich opvallend verzoenend toonde, haalde Amerika's 45ste president vrijdag weer als vanouds uit naar de media. Hij beschuldigde ze ervan achter de anti-Trumpdemonstraties te zitten in diverse steden. De uithaal doorbreekt even de omslag die de Republikein probeerde te maken van zakenman naar president.

Top-Republikein Paul Ryan toont Trump en zijn vrouw het uitzicht over de 'Mall' in Washington.Beeld Reuters

Met zijn nachtelijke aanval op de media, om 03.19 uur, gaf Trump een signaal af dat het wellicht constant oorlog zal zijn tussen hem en de kranten en omroepen die hem niet gunstig gezind zijn. De uithaal is ongekend in de VS, waar een aankomend president juist met een charme-offensief het land probeert voor zich te winnen om zo een voortvarende start te maken.

Acht uren later probeerden Trump en zijn gewaarschuwde adviseurs de schade weer te beperken. Hij prees de demonstranten in een tweet dat ze zoveel 'hartstocht' voor het land hadden. En hij sloeg weer een verzoenende toon aan. 'Wij zullen samenkomen en trots zijn'. Maar de vraag blijft actueel: hoe vaak gaat de wereld een lichtgeraakte president zien als Trump vanaf 20 januari in het Witte Huis zit?

De Twitter-aanval kwam nadat Trump, op bezoek in Washington, zich van zijn beleefde en beheerste kant had laten zien. Als een staatsman die vanaf 20 januari de beschikking krijgt over Amerika's duizenden kernwapens, werd hij ontvangen in het Witte Huis en in het Congres. De media, van de grote omroepen tot de kranten, prezen zijn verzoenende houding ten opzichte van president Obama en de Democraten.

Maar de vraag die veel critici zich stelden was hoe lang Trump dit kon volhouden, gezien zijn 'korte lontje'. Het antwoord kwam na Trumps terugkeer in New York, waar hij nog twee maanden zijn penthouse van 80 miljoen euro zal bewonen. 'Zo oneerlijk', zei hij over de demonstraties. Met de tweet blies de Republikein zijn Twitter-account weer nieuw leven in, zijn beroemde uitlaatklep, die nagenoeg dood leek te zijn. Zijn laatste tweets dateerden van de verkiezingsnacht op dinsdag. Maar die waren braaf omdat Trump zich al leek voor te bereiden op zijn nieuwe rol.

Trump met zijn vrouw Melania en top-Republikein Mitch McConnell, meerderheidsleider in de Senaat, donderdag in het Congres. McConnell is vanaf het begin tegen Trump geweest.Beeld EPA
Hij beseft hoe serieus dit ambt is.
Chris Christie, Trump-adviseur

Twitter bericht wordt geladen...

Uithalen

Trumps laatste politieke aanval, van het kaliber dat zijn aanhangers gewend van hem zijn, dateert van maandag, de dag voor de verkiezingen. 'Ze is een verschrikkelijk mens', zei de Republikein toen in Michigan over senator Elizabeth Warren, de liberale Democratische senator wier bloed hij wel kan drinken en met wie hij regelmatig een Twitter-oorlog voerde. 'Pocahontas', noemde hij haar opnieuw, naar een Indiaanse prinses. Een dag later was Donald J. Trump aankomend president.

Sindsdien gedroeg de miljardair zich voorbeeldig, tot verbazing zelfs van zijn tegenstanders en de commentatoren. De twee topadviseurs die Trump terzijde stonden, Kellyanne Conway en conservatieve stokebrand Stephen Bannon, deden er alles aan om het beeld uit te dragen dat hij nu een omslag had gemaakt. Van presidentskandidaat tot staatshoofd en opperbevelhebber van het sterkste leger in de wereld. Elk incident, dat opnieuw bevestigde dat hij rancuneus is en niet geschikt is voor het presidentschap, moest voorkomen worden.

Trump krijgt bovendien elke ochtend de geheime inlichtingen-briefings die president Obama ook krijgt. In 'Het Boek' waarin hij inzage krijgt, staan alle details over de geheime Amerikaanse commando-operaties die wereldwijd gaande zijn, evenals andere nationale veiligheidskwesties. Het was dus logisch dat Trumps beroemde/beruchte Twitter-account snel een stille dood stierf. Op de hoogte zijn van Amerika's militaire topgeheimen en de constante behoefte hebben om je mening uit te venten, via Twitter, gaan nu eenmaal niet samen.

Trump was donderdag voor het eerst in het Witte Huis. Na het bezoek aan Obama, benadrukte diens woordvoerder dat de president nog altijd vindt dat Trump 'qua temperament' niet geschikt is voor het presidentschap.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

Beschadigend

Op donderdag feliciteerde Trump daarom braaf het marinierskorps met hun 241ste verjaardag. Maar iedereen wist dat de tweet van zijn staf kwam, die in de laatste dagen van de campagne al zijn toegang tot het account had beperkt om beschadigende tweets te voorkomen. Op 20 januari krijgt Trump bovendien een tweede Twitter-account, dat van POTUS (President of the United States), waar klassiek uithalen naar zijn vijanden helemaal uit den boze zijn.

De grote vraag is hoe Trump na 20 januari, als hij is ingezworen als president, zich zal gedragen richting de media. Het is traditie dat Witte Huis-journalisten hem overal volgen en hem constant vragen mogen stellen. Hoe reageert president Trump dan, vooral als het zeer kritische vragen zijn. Bijvoorbeeld als hij de plannen zal presenteren voor de bouw van een muur aan de Mexicaanse grens. Hoe vijandig zullen zijn persconferenties verlopen? De miljardair is een nieuwsjunkie die vrijwel alle vooraanstaande nieuwszenders op de voet volgt. Als hem nu iets niet bevalt, pakt hij de telefoon om in de uitzending zijn zegje te doen. Dat kan vanaf 20 januari niet meer als hij vanuit de Oval Office leiding geeft aan een supermacht.

Twitter bericht wordt geladen...

'Schandalig'

Trump gaf donderdag een signaal af door tijdens zijn bezoek aan Washington geen journalisten in zijn gevolg mee te nemen, wat wel gebruikelijk is voor een 'president-elect'. 'Schandalig', riep CNN's Wolf Blitzer, voormalig Witte Huis-verslaggever, meteen. Trumps staf en adviseurs moeten hun hart vasthouden. Ze doen er nu alles aan om te benadrukken dat de miljardair beseft wat zijn nieuwe rol is. 'Hij zal de president voor alle Amerikanen zijn', aldus de Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus. 'Hij beseft hoe serieus dit ambt is.'

'Het is tijd om het land te verzoenen', zei gouverneur Chris Christie, leider van het team dat de overgang naar het presidentschap leidt. Uren later liet Trump zich weer van zijn oude, vertrouwde kant zien. Met een venijnige tweet. Hij was boos op die betogers, midden in de nacht. Eerder opende de miljardair, terwijl iedereen sliep, 's nachts een Twitter-aanval op een ex-Miss Universe. En dan te bedenken dat het presidentschap van Donald J. Trump allemaal nog moet beginnen.

Twitter bericht wordt geladen...