Direct naar artikelinhoud

Door de sterk toegenomen nadruk op terrorismebestrijding in Berlijn blijven 55 duizend delicten onopgelost

De Berlijnse recherche heeft vorig jaar een verontrustend record gevestigd: 55 duizend delicten bleven onopgelost. Dit blijkt uit cijfers van het Landeskriminalamt (LKA). De oorzaken zijn overbelasting en een gebrek aan personeel. Door een versterkte nadruk op terrorismebestrijding schieten andere vormen van criminaliteitsbestrijding erbij in.

Een agent in de Duitse hoofdstad BerlijnBeeld reuters

De onopgeloste zaken vallen niet in de categorie kruimeldiefstal. Om bij het LKA terecht te komen, moet een misdrijf behoorlijk ernstig zijn. De lijst met niet-opgeloste zaken wordt aangevoerd door de afdeling bedrog en oplichterij, gevolgd door de bestrijding van georganiseerde (drugs-)criminaliteit.

Maar zelfs bij de afdeling die verantwoordelijk is voor terrorismebestrijding bleven vorig jaar ruim vijfduizend zaken liggen. De definitie voor 'blijven liggen' is dat een delict na melding een maand of langer niet wordt behandeld. Van de veertigduizend gevallen van zakkenrollerij die jaarlijks worden gemeld, wordt overigens maar 4procent opgelost.

De cijfers kwamen boven tafel na speurwerk van een gemeenteraadslid. De 70-jarige CDU'er Peter Trapp wilde laten zien hoe desastreus de gevolgen van jarenlange bezuinigingen zijn voor de veiligheidssituatie in de stad.

Berlijners klagen al jaren over de verlammingsverschijnselen bij de sterke arm der wet. Symbolisch voor de onmacht van de Berlijnse politie is de openlijke drugshandel in sommige parken, met name het Görlitzerpark in het stadsdeel Kreuzberg. Fietsers en hardlopers moeten er tussen de drommen dealers door slalommen.

De vorige Berlijnse regering gooide in het Görlizerpark officieel de handdoek in de ring, klagend over te weinig hulp vanuit de politiek en de landelijke politie. De nieuwe regering heeft vorig jaar een nieuw offensief geopend met nóg meer patrouilles door agenten. Die aanpak is nog niet geëvalueerd.

De vorige Berlijnse regering gooide twee jaar geleden officieel de handdoek in de ring, klagend over te weinig hulp van de landelijke regering

Achterstallig werk

De toegenomen nadruk op terrorismebestrijding veroorzaakt deze problemen, zei een persvoorlichter van de politiechef dinsdag tegen de Berliner Zeitung en Bild. Des te verontrustender is het dat juist die eenheid de leiding al drie keer heeft laten weten overbelast te zijn.

Al in 2015 schreef een anonieme commissaris de korpschef een brandbrief: we kunnen het niet aan! De man gaf leiding aan een eenheid die verantwoordelijk was voor de opsporing van potentiële islamistische terroristen. Op de brief, die bij de Berlijnse publieke omroep RBB belandde, heeft de politiechef nooit gereageerd.

De commissaris schreef zijn brief ruim een jaar voordat de terrorist Anis Amri in december 2017 twaalf mensen doodde bij een vrachtwagenaanslag op de kerstmarkt op de Breitscheidplatz. In het dossier-Amri door de geheime diensten al jaren voor de aanslag als potentieel terrorist aangemerkt hebben politie en justitie in Berlijn fout op fout gestapeld. Vermoedelijk heeft de overbelasting van de hoofdstedelijke politie daarin een rol gespeeld.

Ook materieel is het korps er slecht aan toe. In 2016 raakte de voor de politie verantwoordelijke senator Frank Henkel (CDU) in opspraak toen hij agenten liet bewapenen met pistolen die waren afgedankt door de deelstaat Sleeswijk-Holstein. De gemeente Berlijn nam ze over voor een symbolische 1 euro per wapen. Een deel ervan stamt uit de jaren tachtig.

Ook leerde het merendeel van de nieuwe politierekruten de afgelopen jaren niet of niet goed schieten, doordat van de 73 schietbanen in de hoofdstad er maar 11bruikbaar waren. De rest was gesloten nadat tientallen agenten onwel waren geworden door de giftige kruitdampen die op de banen hingen een gevolg van de verouderde ventilatiesystemen.

Henkels opvolger Andreas Geisel (SPD) heeft de politie de komende jaren 40miljoen euro beloofd, waarvan ruim 30 miljoen aan betere uitrusting zal worden besteed. Van de rest van het geld moeten achthonderd nieuwe banen worden geschapen.

Het gebrek aan manschappen is niet het enige probleem van de Berlijnse politie. Ook materieel is het korps er slecht aan toe