Een vestiging van H&M in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

'Kleding C&A, H&M komt van dwangarbeid Chinese gevangenissen'

Kledingconcern C&A onderzoekt of het waar is dat een deel van zijn kleding door Chinese gevangenen wordt gemaakt en verpakt. De Britse oud-journalist en bedrijfsonderzoeker Peter Humphrey schreef afgelopen weekend in de Financial Times dat de gedetineerden voor een hongerloon kleren moeten maken voor bekende kledingmerken, waaronder C&A en H&M.

Humphrey bracht twee jaar door in een gevangenis in Shanghai, nadat hij was gearresteerd voor het 'illegaal verzamelen van privégegevens van Chinese burgers'. Hij deed op dat moment onderzoek naar een lastercampagne tegen het farmaciebedrijf GlaxoSmithKline.

De Brit beschrijft hoe de gevangenis gedetineerden aan het werk zette voor grote bedrijven. De gevangenen maakten zowel verpakkingen als textielproducten voor merken die hij herkende: C&A, H&M en de kantoorartikelenfirma 3M.

Gevangenen die voltijds werkten, verdienden volgens Humphrey ongeveer 15 euro per maand. Ook verdienden ze punten waarmee ze strafvermindering konden krijgen. Humphrey geeft aan dat het goed mogelijk is dat de merken niet weten dat gedetineerden voor ze aan het werk waren.

Illegale onderaannemers

C&A laat in een verklaring aan de NOS weten dat het de aantijgingen "zeer serieus neemt". Het bedrijf zegt geen weet te hebben van kledingproductie in Chinese gevangenissen en wil uitzoeken of daar sprake van is.

"We tolereren geen dwangarbeid in onze productieketen. Dat geldt ook voor arbeid in gevangenissen. Als wij ergens dwangarbeid ontdekken, wordt het contract met de leverancier direct beëindigd."

C&A zegt de fabrieken van de 273 Chinese leveranciers ten minste jaarlijks te controleren en heeft medewerkers in dienst die de inzet van illegale onderaannemers moeten tegengaan.

Ook H&M zegt dat het "volledig onacceptabel" is om kledingproductie te hebben in gevangenissen. "Dat gaat volledig in tegen alle opgestelde regels en eisen waaraan onze leveranciers moeten voldoen", aldus een Nederlandse woordvoerder tegen de NOS. De Zweedse modeketen onderzoekt of de "geruchten" kloppen.

3M heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl