achtergrond

Geenstijl

Harald factcheckt Halbe: hij loog wel vaker

Halbe is weg, maar dat Poetinbezoekje in de datsja was niet het enige waar hij over loog. Waar het over de Syrische Situatie ging, was Halbe er ook niet helemaal bij. Harald Doornbos checkte wat antwoorden op Kamervragen, en er klopt weinig van.

In Afrin is het hommeles tussen Turken en Koerden, inclusief alles en iedereen wat daar qua jihadistische strijdgroepen en overige fascistische ISIS-restanten nog tussendoor tuft. De Turken laten zich met die jihadisten in om Koerden over de kling te jagen, maar Nederland (lees: de vvd) heeft diplomatieke banden met de Turken strak te houden, en het is ook nog eens verkiezingstijd. Volop schipperen tussen waarheid en wenselijkheid dus, en vooral niet de indruk wekken dat de islamitische strijdgroepen een rol van betekenis spelen bij de activiteiten van "onze" Turkse NAVO-bondgenoot in dat gebied.

Na deze plaatjes volgen er een paar checks in een, twee, drie, vier, vijf tweets, op dorpen en stadjes waar de strijdgroepen wel of niet de dienst uitmaken, en daaruit blijkt dat de BuZa-ambtenaren van de voormalige minister de rol van lokaal Al-Kaida-filiaal HTS kleiner proberen te maken dan ie is. Zou dat soms komen omdat Nederlandse  Syrië-team opereert vanuit Istanbul en voor haar waarnemingen moet vertrouwen op "andere organisaties", waarschijnlijk dus gewoon Turkse politieke en/of militaire bronnen? Uit een paar tweets waar Harald zijn check mee afrondt, blijken die banden tussen Turkije en "onafhankelijke" Syrische stadjes toch een stuk strakker dan BuZa de Kamer (en de kiezer) wil doen geloven:

Update: Harald draadt door!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.