screenshot uit de film Watu Wote
NOS NieuwsAangepast

Moslims die moord op christenen voorkomen: film met moedige boodschap

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

Een bus in het grensgebied tussen Kenia en Somalië wordt aangevallen door leden van de terreurgroep Al-Shabaab. Ze scheiden de christenen van de moslims, met als doel de christenen te doden. De moslims weigeren de christenen te verraden, waardoor veel levens worden gered.

Dit verhaal is waargebeurd. De Duitse student Tobias Rosen las het in de krant en zag er "een fantastisch verhaal over menselijkheid en naastenliefde" in. Hij besloot er, als afstudeerproject, een film over te maken.

Internationale prijzen

Die film, met de titel Watu Wote - All of us is genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste korte film. De 22-minuten durende vertelling is inmiddels wereldwijd vertoond en heeft zo'n zestig prijzen gewonnen op internationale filmfestivals. Producent Rosen is blij met de erkenning: "Dit is wat we nastreefden. De boodschap is universeel en tijdloos en past onmiskenbaar in de tijd waarin we leven."

De crew van de film met Tobias Rosen als 2e van rechts

De hoofdpersoon van Watu Wote, 'Wij allemaal' in het Swahili, is een christelijke vrouw, die haar man en kind heeft verloren bij een aanval van jihadisten. Een verzonnen personage, maar de verhalen liggen dicht bij de realiteit. Jihadistische groeperingen wakkeren daar het wantrouwen en de haat tussen christenen en moslims in de regio aan.

Etnische zuivering

De Somalische terreurbeweging Al-Shabaab richtte in 2015 een bloedbad aan op een katholieke universiteit in de stad Garissa; meer dan 150 christelijke studenten werden vermoord. Regelmatig zijn christenen er het slachtoffer van aanslagen, die elementen van etnische zuivering kennen. Kerken worden vernield en grote groepen christenen vluchten weg en durven hun geloof niet openlijk te belijden, melden organisaties die daar werken.

Kort voor het nu verfilmde incident in Mandera werden bij een soortgelijke aanval 28 buspassagiers doodgeschoten.

"Het klimaat van angst en wantrouwen is deel van het leven van veel Kenianen. Het verscheurt de samenleving", vertelde Rosen eerder in een interview voor Kerk in Nood. Om dat dilemma zo authentiek mogelijk weer te geven, vormde hij een team van voornamelijk Somalische en Keniaanse acteurs van verschillende geloven. "Allemaal hebben ze te maken met het geweld en de gevolgen daarvan. Sommigen, ook moslims, hebben familieleden verloren. Iedereen kent wel iemand die zich bij Al-Shabaab heeft aangesloten."

screenshot uit de film Watu Wote

Oscar of niet, de film schrijft nu al geschiedenis. Want voor Kenia is het voor het eerst dat een film uit dat land genomineerd wordt voor een Oscar.

Erkenning

De kernboodschap van Watu Wote is dat solidariteit en individuele acties de loop van de geschiedenis kunnen veranderen. Rosen is dan ook erg blij dat zijn film inmiddels wereldwijd bekeken en bekroond wordt. "De prijzen, de reacties, van Afrika tot Zanzibar, zijn een teken van erkenning. Ik hoop dat het eraan bijdraagt de realiteit van deze mensen te veranderen."

De uitreiking van de Oscars is op 4 maart in Los Angeles.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl