Direct naar artikelinhoud
TV-Recensie

Klaas Dijkhoff blikt bij College Tour terug op ‘een rotweek’

Klaas Dijkhoff blikt bij 'College Tour' terug op 'een rotweek'.Beeld Maaike Bos

"Het zijn mooie series, 'House of Cards' enzo, maar de werkelijkheid is een stuk simpeler. Politici zijn gewoon mensen die hard werken, ook fouten maken en niet altijd kunnen zien hoe iets valt."

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff was weer zijn de-escalerende zelf, gisteren in 'College Tour' (NTR). Het gesprek had de regionale verkiezingscampagnes moeten steunen, maar ging over Halbe Zijlstra, de Russen en vallende VVD'ers.

Dijkhoff leek wat moe, dof. "U zag eruit als een aangeslagen bokser", zei presentator Twan Huys over beelden van het debat. Valt te begrijpen, na carnaval en zo'n 'rotweek' rondom Zijlstra. Bovendien, ik zou ook moe zijn als ik net vorig jaar getrouwd was, een kind had gekregen, 'De Slimste Mens' had gewonnen, tot de meest sexy politicus van het Binnenhof én best geklede man benoemd was, al in 2015 politicus van het jaar was als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Hij moet maar al die rollen hoog houden. 

College Tour is het enige Nederlandse programma dat consistent grote namen weet te trekken

Nu toonde hij zich geraakt door de val van Zijlstra. Het publiek ziet het mediaspektakel, zei hij, maar hij ziet een mens. Iemand die het als minister goed deed en door 'een stommiteit van hemzelf, laten we daar niet omheen draaien, in de problemen kwam'. Want: "Politici hebben ook niet de wijsheid in pacht."

Dat is het nou net met de politiek. Daar doen ze per definitie alsof ze de wijsheid in pacht hebben. Zijlstra voorop. Die is nota bene op zijn onrealistische grootspraak afgerekend.

Geniaal

Het was kortom strategisch geniaal hoe Dijkhoff het gekonkel op het Binnenhof wist te downplayen tot mensenwerk op een gemiddeld kantoor. Dat is echt zijn talent: pragmatisme. Hij liet zich als kersverse staatssecretaris ook niet wegspoelen door de vluchtelingenstroom en benadrukte steeds dat de oplossing gewoon hard werken was. Ambieert hij het premierschap, vroeg een studente. Hij liet zich niet verleiden om alvast te solliciteren, maar achtte zichzelf wel geschikt.

Klaas Dijkhoff staat nu in het rijtje illustere gasten uit het programma. Het loopt al tien jaar, met namen als Madeleine Albright, Johan Cruijff en de Dalai Lama, Susan Sarandon en Richard Gere. Beseffen we wel hoe groot College Tour is?

Het format lijkt vrij risicoloos; naast de kritische Huys stellen studenten die willen leren van de geïnterviewde de vragen. Vandaar de kritiek toen topcrimineel Willem Holleeder in 2012 te gast was; hij was natuurlijk geen rolmodel. Maar het is nu het enige Nederlandse programma dat consistent grote (internationale) namen weet te trekken. Ook bij Ivo Niehe komen ze in de uitzending, maar hij gaat naar hén toe. Vroeger zaten die nog wel bij Robert Jensen. Hij ontving zeker 55 internationale sterren als Snoop Dogg en Phil Collins. Wie ook graag kwamen: Wouter Bos, Mark Rutte, Jan Marijnissen, Geert Wilders, Rita Verdonk.

Als ik nu mijn hoofd pijnig over Nederlandse programma's waarvoor een Ed Sheeran, Sting of Desmond Tutu zou komen opdraven, komt er geen andere titel naar boven dan College Tour.

En kijk wie na Dijkhoff dit seizoen afsluit: Michael Wolff, de Trump-biograaf die The Donald exposeerde als een klein kind dat onmiddellijke behoeftebevrediging zoekt. Bij hem zullen we volgende week ook gretig aan de lippen hangen.

Meer columns over televisie door Renate van der Bas en Maaike Bos lees je hier.