Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Alexander Pechtold

18-02-2018 07:09

Wonen algemeen

Meneer Pechtold,

Zag ik u nou laatst door Langweer lopen?

Zoals mensen die ooit op de plaats waren waar later soldaten van de religie van de vrede Kalashnikovs leegschoten of botsautootje speelden met vrachtwagens dan plegen te zeggen: “Dan komt het wel heel erg dichtbij, hè?”

Ik bedoel: ik zie dat zelfingenomen smoelwerk van u al bijna dagelijks op televisie en in de krant. Ik hoef er dan in Friesland niet ook nog live op straat mee te worden geconfronteerd.

Ik heb begrepen, maar corrigeer me als het niet klopt, dat uw nieuwe schoonvader in Langweer woont.

Die is daar zelfs een bekende verschijning.

En dan bedoel ik niet: een geliefde verschijning, omdat hij in het dagelijks leven als cardioloog levens redt. Nee, hij is de man waarop heel Langweer spuugt omdat ie jarenlang de komst van een nieuw appartementencomplex op de plek van de bouwval die ooit Hotel De Wielen was heeft tegengehouden.

Dirk Lok heet ie.

Nu mag een inwoner van een dorp als Langweer natuurlijk proberen een raadsbesluit tegen te houden en uiteindelijk tegen een bestemmingsplan in beroep gaan bij de Raad van State. En natuurijk mag hij er zelfs speciaal een stichting voor in het leven roepen, de ‘stichting Hart voor Langweer’ in dit geval. En natuurlijk hoeft hij er geen rekening mee te houden dat de ondernemersvereniging en een ruime meerderheid van de bevolking wel voor zo’n bouwplan zijn.

Wat grappig is: het gaat om elf gewone appartementen en vijf… penthouses.

Wat nog grappiger is: de argumenten die uw (vermeende) nieuwe schoonvader in een YouTube-filmpje uit 2016 gebruikte om tegen het 17.30 meter hoge complex te zijn.

“We verkrachten het oude Langweer en maken er een Lelystad-Haven van of Almere-Haven. Daar wilt u niet wonen, daar wilt u niet zijn.”

“Wij willen een kleinschalig Langweer blijven. Lieflijk, zoals het in de VVV-folder staat.”

“Wat gaat u krijgen? U gaat mensen uit het westen krijgen die hier zo’n duur appartement kopen, daar een maand bivakkeren en al die andere elf maanden staan die appartementen leeg.”

LOL.

Wat is er precies mis met Lelystad-Haven en Almere-Haven, meneer Pechtold? Kunt u dat die 9,4 procent van de kiezers in Lelystad en die 12,1 procent in Almere die D66 stemden misschien uitleggen? En weet u wie ook graag wilde dat Nederland het Nederland uit de VVV-folders bleef? Tip: hij heeft geel-achtig haar en wordt al ruim dertien jaar 24/7 beveiligd omdat de idylle van zijn VVV-folder verstoord is. En het allergrappigst: de man die klaagt over appartementen die het grootste deel van het jaar leeg staan, heeft als nieuwe schoonzoon een bijna-leeftijdgenoot die in Scheveningen zélf zo’n doorgaans onbewoond penthouse bezit (uweetwel, die omkoopneukhut).

O, ironie.

Nu ik u toch spreek: Alleen vandaag kunnen mensen nog voor 40,45 euro lid worden van The Post Offline, de toekomstige luis in de pels van vrijheidshaters zoals u en Josephina Goebbelgren. Vanaf morgen betalen ze 66 euro. Het lijkt mij de horror, dat getal te moeten intikken op je bankoverschrijving.

Groet,

JanD

PS. Als u of een van uw vazallen lid probeert te worden, stort ik hoogstpersoonlijk het geld terug. Het moet wel een club van nette mensen blijven namelijk.