Eeuwenoude “verloren” stad in Mexico telt 40.000 gebouwen: “Ongelooflijk dat niemand hiervan wist”

© Chris Fisher

Een eeuwenoude “verloren” Mexicaanse stad, gebouwd door rivalen van de Azteken, heeft even veel gebouwen als Manhattan. Er konden maar liefst 100.000 mensen wonen. Dat heeft nieuw onderzoek aangetoond.

nadb

Het bestaan van de stad Angamuco werd voor het eerst ontdekt in 2007. Toen waren archeologen van plan om het gebied op de traditionele manier te onderzoeken. Ze beseften echter al snel dat ze minstens tien jaar nodig zouden hebben om het gebied volledig in kaart te brengen.

Daarom beslisten ze gebruik te maken van het zogenaamde Lidar-systeem, een technologie die de afstand tot het oppervlak bepaalt aan de hand van laserpulsen. Vanuit een vliegtuig kon het hele gebied op die manier onderzocht worden.

Onderzoekers zijn er nu in geslaagd een 3D-kaart te maken van de “verloren” stad, die zich nabij de Mexicaanse stad Morelia bevindt.

“100.000 inwoners”

Voor het eerst is de enorme grootte van het uitgestrekte stedelijke centrum van Angamuco, dat zijn hoogtepunt bereikte in de zestiende eeuw, duidelijk geworden. Gebouwen, wegen en monumenten zoals piramides en tempels bedekten een gebied van ruim 25 km².

“Het is fantastisch om te denken dat deze gigantische stad in die tijd bestond in het hartje van Mexico zonder dat iemand er nu iets vanaf wist”, zegt archeoloog Chris Fisher.

Volgens Fisher, die deel uitmaakte van het onderzoek, konden er maar liefst 100.000 mensen wonen. “In het gigantische centrum leefden heel veel mensen”, klinkt het. “Er stonden meer dan 40.000 gebouwen. Dat is ongeveer zoveel als in Manhattan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen