Direct naar artikelinhoud

Na weken van heibel houdt Baudet feestje met leden: 'Wij racistisch? Gelul, bullshit!'

Thierry Baudet van het Forum voor Democratie wil op de ledendag in de Tweede Kamer met twee dingen afrekenen: de heibel in zijn partij en de discussie over verondersteld racisme. 'Gelul, bullshit, geloof het niet!' De vijfhonderd gegadigden hoeft hij niet te overtuigen. Die reageren met luid applaus.

Thierry Baudet spreekt tijdens de ledendag van het Forum voor Democratie in de Tweede Kamer.Beeld anp

De entourage is geheel des Forums op deze zaterdagmiddag: toegankelijk chic. Het publiek wordt getrakteerd op barokke kamermuziek van salonorkest Masqué. Niet alleen de wijn, ook het water wordt geserveerd in wijnglazen. Eerst een broodje, dan pas de speeches. Vrouwen in Forumtenue verkopen vanachter een marktkraampje de boeken van Baudet en Forum-polo's in alle maten.

Elke partij met zetels in de Tweede Kamer mag eens in de zoveel tijd haar leden uitnodigen in het parlement. Partijen mogen normaliter geen campagne voeren in de hal van het Kamergebouw, maar tijdens dergelijke ledendagen wordt van deze regel afgeweken. Een enorme FvD-vlag hangt zaterdag langs de balustrade van de overloop richting de plenaire zaal.

Als de magen zijn gevuld, neemt de partijleider het woord. 'Daar kunt u koffie en thee krijgen, verderop zijn onze fractiekamers, en in een hoekje achterin kunt u worden geroyeerd.' Hij heeft meteen de lachers op zijn hand. Dit wordt geen dag om een inhoudelijke koersdiscussie te voeren, maar om het - leden onder elkaar - even flink met elkaar eens te zijn, een dag om een punt te zetten achter weken van interne heibel.

LPF-scenario voorkomen

Het partijbestuur royeerde de afgelopen twee weken vijf prominente leden. Een zesde, de nummer drie van de kandidatenlijst, stapte zelf op. Het waren leden die meer inspraak eisten en afgaven op de in hun ogen autoritaire leiding van Baudet en zijn medebestuursleden Henk Otten en Rob Rooken. Het bestuur zou bijvoorbeeld met harde hand de provinciale vrijwilligersteams de nek om hebben gedraaid. Hoe kan een partij die zichzelf Forum voor Democratie noemt intern zo ondemocratisch optreden, vroegen de critici zich af.

Natuurlijk, de royementen zijn onderwerp van gesprek onder de aanwezigen in het Kamergebouw, maar de dissidenten krijgen hier geen bijval. De consensus in de zaal: Baudet heeft uitstekend opgetreden. Een nieuwe partij die zo snel groeit, moet af en toe op haar strepen gaan staan om niet ten onder te gaan aan verdeeldheid.

'Onderschat niet hoeveel er achter de schermen gebeurt', zegt Baudet. De weggestuurde leden hadden geen idee, stelt hij. 'Die uithalen van een paar leden waren zó misplaatst.' De kritiek kwam van 'tien tot maximaal twintig mensen'. Het waren mensen die volgens Baudet geheel alleen stonden in een partij van 23 duizend leden. Als een Smeagol uit Lord of the Rings raakten deze types verblind door hun hang naar macht. 'Als wij naar hun kritiek zouden luisteren, dan zouden we in een LPF-scenario terechtkomen. Dat willen we koste wat kost voorkomen.

Voorlopig houdt het partijbestuur de touwtjes stevig in handen, zo is de boodschap. De partij wil geen logge VVD worden met talloze lokale afdelingen, maar klein en wendbaar blijven. De leden applaudisseren instemmend. Baudet haalt zijn collega's Otten en Rooken op het podium. 'Wat een bagger hebben zij over zich heen gekregen! De partij is aan niemand meer verschuldigd dan aan hen.' Wederom gaan de handen op elkaar.

'Wij willen absoluut een partij zijn die acceptabel is voor het politieke midden'Beeld anp

Lariekoek

En wie de 'lariekoek' gelooft die de drie geroyeerde leden vrijdag in een interview in NRC Handelsblad verkondigden, kan bij persvoorlichter Jeroen de Vries een uitdraai krijgen waarin alle onjuistheden worden weerlegd. 'Applaus voor Jeroen, strijder tegen nepnieuws!' De partij kon niet anders dan de stokebranden het lidmaatschap ontnemen, concludeert Baudet. En daarmee is de kous af, zegt hij tegen de leden. 'We gaan er vanaf dit moment niet meer op in.

Liever richt hij zich op de 'gecontroleerde uitbouw' van de partij in de provincies. Tien mannen nemen om hem heen plaats op het podium, het zijn de regiocoördinatoren die de uitbreiding in gecontroleerde banen gaan leiden. Dit zijn mannen die tegen een stootje kunnen en die niet 'bij het minste of geringste naar de pers stappen'. Met hun hulp wordt het Forum volgend jaar zo groot in de Provinciale Staten en, getrapt, in de Eerste Kamer dat de coalitie daar haar meerderheid verliest. 'Over een jaar zijn wij de facto regeringspartner. Dan hebben ze ons nodig.

Vandaag dient ook om af te rekenen met die andere discussie: over de vraag of in het Forum voor Democratie racistische ideeën leven. Het Amsterdamse kandidaat-raadslid Yernaz Ramautarsing zei in 2016 tegen Brandpunt: 'Er is een verschil in IQ tussen volkeren. Dat is wetenschappelijk bewezen.' Kamerlid Hiddema viel hem bij in De Telegraaf. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken stelde dat het Forum IQ en ras aan elkaar koppelde en noemde de partij een bedreiging voor de democratie.

'Flauwekul!', zegt Baudet tegen zijn leden. Het zijn zaken die worden opgeklopt door politieke tegenstanders en de pers. 'Media gaan daar bizar in mee.' Advocaat Hiddema valt hem bij: 'Wij maken geen onderscheid in kleur.' Hij kan zich dergelijke vooroordelen helemaal niet permitteren: als advocaat heeft hij 'alle kleuren' verdedigd. 'Gelul, bullshit, geloof het niet! U kunt gerust naar huis gaan en tegen de buren zeggen: ik ben lid van een fatsoenlijke partij.' Baudet: 'Wij willen absoluut een partij zijn die acceptabel is voor het politieke midden.' En verder geldt ook hier: 'We gaan er niet meer op in.

Tussen de borrelende sympathisanten legt penningmeester Otten graag nog eens uit waarom die paar critici weg moesten. In dit stadium was het onmogelijk om iedereen de zin te geven, het zou een Poolse landdag worden en het einde van de partij betekenen. Het Forum wil een 'speedboot' zijn. Telkens wordt hij aangeschoten door leden. Goed gedaan, zeggen ze, en geven hem een schouderklop.

Als advocaat heeft Hiddema 'alle kleuren' verdedigd.Beeld anp
Wij maken geen onderscheid in kleur
Theo Hiddema