achtergrond

Geenstijl

Achttien wetenschappers in NRC: Alle argumenten tegen referendum over referendum zijn bullshit

Zo. Gaan wij weer even het selectief met een paar wetenschappers eens zijn. Maar potverdrie wat hebben achttien politicologen en bestuurskundigen vandaag in NRC gelijk zeg. (MIRROR)

Zij fileren namelijk vakkundig (maar dan letterlijk he, want ze halen gewoon allemaal feitelijke feitelijkheden uit hun vak aan) alle argumenten van het kabinet voor het niet referendabel maken van het referendum. We willen eigenlijk het hele stukkie citeren maar houden het even bij de greatest hits. "Het voornaamste argument waarmee de regering de afschaffing van het raadgevend referendum onderbouwt is ‘afbrokkelende politieke steun’. Onduidelijk wat daarmee bedoeld wordt. Over de steun onder kiezers kan het niet gaan. Nog altijd is een zeer ruime meerderheid uitgesproken voorstander, slechts een kleine minderheid uitgesproken tegenstander." Pats boem feit Kajsa Ollongen ga je huiswerk eens doen. 

En dan de krokodillentranen over het Oekraïne-referendum. Daar krijgen het CDA en de PvdA even een veeg uit de pan vol boter op hun hoofd. Die opkomstdrempel slaat uiteraard nergens op, MAARRR... "bonden twee fracties in de Tweede Kamer – CDA en PvdA – zich in de aanloop naar het Oekraïnereferendum aan de uitslag als de drempel gehaald zou worden. Dat veranderde een niet-bindend referendum de facto in een bindend referendum." Eigen schuld, dikke bult, politiek. De enige reden om het referendum af te schaffen is burgerhaat, afkeer van de burger danwel een hekel aan gewone mensen. Want wat voor dure woorden het kabinet ook gebruikt, lui die er voor gestudeerd hebben gebruiken zonder enige moeite nog duurdere woorden om uit te leggen wat iedereen al lang weet: het kabinet praat peop over het referendum.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.