Direct naar artikelinhoud

Openbaar Ministerie verrast door terugkeer Rotterdamse Syriëgangers - duo zit vast

Een kleine week voordat ze in Nederland terecht zouden staan in een strafzaak, zijn twee vermoedelijke Syriëgangers in Istanbul op het vliegtuig gestapt naar Schiphol. Bij hun aankomst vrijdagmiddag is het duo aangehouden door de politie.

Openbaar Ministerie verrast door terugkeer Rotterdamse Syriëgangers - duo zit vast
Beeld anp

Volgens hun advocaat mr. André Seebregts zijn de twee 29-jarige Rotterdammers vrijwillig teruggekeerd naar Nederland om hun proces bij te wonen. Het tweetal zou zich uit eigen beweging hebben aangemeld bij het Nederlandse consulaat in Turkije. Volgens Seebregts is het tweetal na hun aanhouding ondervraagd op het politiebureau in Houten. Sindsdien zitten de mannen in voorlopige hechtenis. 'Het Openbaar Ministerie denkt dat het Syriëgangers zijn, maar dat zal nog maar moeten blijken' zegt Seebregts.

Geen rekening

Het OM begon vorig jaar oktober een strafzaak tegen de mannen en verdenkt ze van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Justitie verwachtte een zogenaamd 'spookproces', waarbij de zaak in afwezigheid van de twee mannen afgehandeld zou worden. Bij eerdere soortgelijke spookprocessen werden spoorloos gewaande Syriëgangers bij verstek veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes jaar. 'We hadden eerlijk gezegd geen rekening gehouden met hun aanwezigheid', zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Komende maandag buigt een rechter zich over de hechtenis van de mannen en wordt een beslissing genomen over het verloop van het strafproces. Dat zou donderdag van start moeten gaan. Seebregts heeft om uitstel gevraagd om zich beter te kunnen voorbereiden.

Seebregts heeft om uitstel gevraagd om zich beter te kunnen voorbereiden
Waarom kunnen zij pas terug naar Nederland als ze zich eerst in Istanbul melden?
André Seebregts

Zelf aanmelden

Het aantal teruggekeerde Syriëgangers in hechtenis komt met de twee Rotterdammers op een totaal van acht. Vier van hen zitten vast in Turkije. In januari werden twee Syriëgangers onder begeleiding van de marechaussee vanuit Turkije naar Nederland overgevlogen en op Schiphol aangehouden.

Syriëgangers die terug naar Nederland willen, dienen zichzelf aan te melden bij het Nederlandse consulaat in Istanbul. Seebregts heeft kritiek op die praktijk. 'Nederland zegt tegen Syriëgangers: als jullie terugwillen dan kan dat, maar dan moet je je wel op eigen houtje melden bij het consulaat in Istanbul. Tegelijkertijd zitten er heel veel Nederlandse vrouwelijke Syriëgangers met hun in kinderen onder erbarmelijke omstandigheden vast in Syrische vluchtelingenkampen. Die kunnen geen kant op. Waarom kunnen zij pas terug naar Nederland als ze zich eerst in Istanbul melden? Dat is heel omslachtig.'