RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Politie zet taser ruim 300 keer in tijdens testperiode

(Archieffoto) Beeld © ANP

Politieagenten hebben tijdens de proefperiode van een jaar bij incidenten 302 keer gebruikgemaakt van stroomstootwapens. Ermee dreigen is vaak al genoeg, blijkt uit voorlopige cijfers van de politie.

In 183 gevallen kregen agenten tegenspartelende verdachten op die manier onder controle. In 119 gevallen werd het stroomstootwapen ook echt gebruikt. De cijfers uit de proefperiode, die vorig jaar februari begon, worden meegenomen in een evaluatie van de Politieacademie.

Nieuw politiewapen

Die zou vóór de zomer klaar moeten zijn, waarna moet worden besloten of tasers in het hele land bij de bestaande politie-uitrusting komen. Tot het zover is, mag de politie de stroomstootwapens blijven gebruiken in de regio's waar ze zijn uitgeprobeerd: Zwolle, Amersfoort, Rotterdam en Noord-Nederland.

Met het letsel na gebruik van het stroomstootwapen valt het volgens de politie wel mee. Verdachten die erdoor werden geraakt, liepen alleen twee penetratiewondjes op. Die ontstaan als met het wapen elektriciteitsdraden op de verzetpleger worden afgevuurd. In één geval waren de gevolgen ernstiger omdat een verdachte de controle over zijn spieren verloor en ten val kwam.

Rechtstreeks op de huid

In de 119 gevallen waarin het stroomstootwapen daadwerkelijk werd gebruikt, gebeurde dat 65 keer door het afvuren van de stroomdraden. Bij 54 incidenten werd het apparaat op de huid van een verdachte gezet. Daardoor krijgt de verdachte rechtstreeks een pijnprikkel en kan hij met minder problemen onder controle worden gebracht. 

Het stroomstootwapen wordt uitgeprobeerd om het gat te dichten tussen het gebruik van wapenstok of pepperspray en zwaardere middelen.

Agenten enthousiast

Volgens Willem Woelders, voorzitter van de stuurgroep stroomstootwapen, zijn agenten enthousiast over de toepassing. Als ze het stroomstootwapen niet hadden, zouden ze eerder naar andere wapens moeten grijpen. "Met het stroomstootwapen kun je op een relatief eenvoudige manier mensen onder controle brengen, met een kleine kans op letsel. Andere geweldsmiddelen, zoals een hond, fors fysiek geweld of een vuurwapen, leveren meestal veel meer en ernstiger verwondingen op."

Meer op rtlnieuws.nl:
Politie mag taser niet gebruiken in psychiatrische instellingen