Ineke kookt de beste snert van de wereld
VIDEOIneke Hoeksema (34) mag zich voor de tweede keer winnaar van het WK Snertkoken noemen. De Hoogezandse deed voor de twaalfde keer op rij mee aan het Groningse kampioenschap. In 2016 werd Hoeksema ook al kampioen. Vorig jaar werd ze derde.
Haar geheim? ,, Een goede snert is een oud-Hollandse, zonder poespas. Met goed vlees, spliterwten. Geen gewone erwten. Die vind ik niet lekker’’, aldus de winnares. ,,Verder gaat er prei, ui, wortel, knolselderij en bladselderij in de soep.’’ Hoeksema gebruikt ook nog spek, verse worst en hamschijven. ,,Geen aparte ingrediënten.’’
Erwtensoep moet goed op smaak zijn, vindt de Hoogezandse. Niet te flauw. Vantevoren trok ze een bouillon die ze meenam naar de wedstrijd. ,,Daar heb ik mijn erwten in gekookt, tot ze helemaal gaar waren. Toen ze kapot gingen, gingen de groenten erbij. En het vlees.’’
Het koken en bakken zijn Hoeksema's grote hobby's. Ze vond het vroeger al lekker om te kijken hoe haar ouders koken. Ze is kok in een instelling voor verstandelijk gehandicapten, waar ook geregeld een ketel erwtensoep wordt gemaakt. ,,Mijn snertrecept heb ik de loop der jaren steeds aangepast voor de kampioenschappen. Twee jaar geleden werd ik eerste en vorig jaar gebruikte ik precies hetzelfde recept en werd ik derde. Nu heb ik het weer een tikje aangepast. Maar het blijft een momentopname. Als je erwten niet goed gaar zijn, dan kan het nog misgaan. En dan hangt het er ook nog vanaf waar de jury op let. Er is geen peil op te trekken.’’
Als je erwten niet goed gaar zijn, dan kan het nog misgaan
Had ze een goed gevoel over haar soep? ,,Kijk, ik hoef niet meer te oefenen. Ik weet dat het goed is. Maar het is natuurlijk de vraag wat de jury ervan vindt. Ik kreeg wel heel veel positieve reacties toen ik mijn soep uitdeelde vanochtend. En vervolgens ging ik weer twijfelen toen ik die van mijn concurrenten proefde. De ene was ook erg lekker, die was minder, ik woog mijn kansen. Aan het einde van de dag wist ik het echt niet. Toen ik mijn naam hoorde, was ik wel heel erg verrast.’’
Zilveren snertslaif
De jury bestond uit drievoudig winnaar Flang Cupido, kookgeschiedenisdeskundige Carolina Verhoeven en Nederlands Elftalchefkok Johan Klein Gebbink. De winnaar gaat naar huis met een zilveren snertslaif. Annemarie Heite, die vorige week de Vrouw in de Media Award 2017 won, verzorgde de prijsuitreiking. Aan de 24ste editie van het WK deden dit jaar 34 deelnemers mee. Zij kookten in twee rondes op de pitten in de keuken van het Alfa-college aan de Kluiverboom in Groningen.
Een feestje om de overwinning te vieren, zit er niet in vanavond, meldt Hoeksema. ,,Ik ga nog even een fondanttaart bakken voor een jongetje dat drie jaar wordt. Dat gaat voor.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
24Kitchen
Erwtensoep van oma Ciska
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
De hoge garnalenprijs drijft vooral Belgen tot wanhoop. In Nederland eten we graag een garnalencocktail of een broodje verse garnaal, maar onze zuiderburen zijn helemaal dol op de gepelde delicatesse. Vooral als ze zijn verwerkt in een kroket. Hun culinaire snack wordt door schaarste onbetaalbaar en de garnalenkroket dreigt zelfs van de menukaart te worden geschrapt. ,,Een kiloprijs van 80 euro, niet normaal meer.’’ -
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
Een kop thee met zout veroorzaakt letterlijk een storm in een glas (heet) water in Groot-Brittannië. Een Amerikaanse wetenschapper claimt met een schepje zout het beste recept voor een kop thee te hebben gevonden. En dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten, die verknocht zijn aan de warme drank. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
Minder alcohol en meer sporten is natuurlijk prima. Toch mogen we af en toe nog wel onze vingers aflikken omdat er wat te vieren valt. Drie professionele zoetekauwen testten acht kant-en-klare slagroomtaarten. ,,Van binnen en van buiten is deze taart precies in balans, daar gaat het om.’’ -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater.
-
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Delft -
-
-
24Kitchen
Snelle erwtensoep en ouderwetse wentelteefjes
De dagen worden steeds kouder en dat betekent: tijd voor een echte Hollandse erwtensoep. Deze variant houd je lekker warm en maak je in een handomdraai. -
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.”
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
-
PREMIUM40
Carnivoren , keto- of raw vegan-dieet: gezond of onverstandig?