Deel dit artikel
-

Rechtbank: ‘Facebook eerbiedigt de Belgische privacywet niet’

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg volgt de argumentatie van de Belgische Privacycommissie en heeft Facebook vandaag verboden om zonder toestemming gegevens van gebruikers te verzamelen. Wanneer Facebook zich niet aan het vonnis houdt, volgt een dwangsom van 250.000 euro per dag.

Ook de rechtbank heeft grote problemen met het feit dat Facebook zelfs gebruikers volgt die nog nooit een Facebookdomein bezocht hebben. Dat doet het bedrijf met behulp van onzichtbare pixels, die het op meer dan 10.000 andere websites geplaatst heeft. Bovendien beschikt het bedrijf niet over een geldige toestemming om al die informatie te verzamelen en verwerken.

Facebook heeft meteen laten weten dat het in hoger beroep gaat. De cookies en pixels die men gebruikt, zijn standaard in de sector, zegt Facebook.

Het hoger beroep kan gunstig uitpakken voor Facebook omdat daarmee tijd wordt gewonnen. Wanneer in mei de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR) van de EU in werking treedt, zijn niet langer de nationale privacycommissies bevoegd om op te treden, maar alleen de privacycommissie van de lidstaat waar een bedrijf zijn hoofdzetel heeft. In dit geval is dat Ierland. En die denkt wellicht anders over Facebook.

Facebook moet het vonnis van 84 bladzijden overigens wel meteen integraal publiceren op zijn website. De laatste drie bladzijden moeten op kosten van het bedrijf in Belgische kranten gepubliceerd worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Een naam: MySpace.
Facebook heeft alles in zich om de beruchte voorganger achterna te gaan:
– gebruikers posten 20% minder eigen content
– mediabedrijven haken af
– fake nieuws
– Unilever die namens betalers begibt te morren
– rechtzaken in EU
– gebrek aan contactmogelijkheden gebruikers en steeds vaker geblokkeerde accounts

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond