NOS NieuwsAangepast

Boeren: ten onrechte geblokkeerde melkveehouders moeten snel weer open

Boerenorganisaties willen dat melkveehouderijen die vorige week ten onrechte zijn platgelegd, snel worden vrijgegeven. Dat hebben ze in een brief aan minister Schouten van Landbouw laten weten. Ook eisen de organisaties excuses van de minister.

Ruim 2000 melkveebedrijven werden vorige week geblokkeerd nadat er onregelmatigheden werden gevonden in de administratie. Van zo'n 150 bedrijven is de blokkade inmiddels opgeheven, maar de andere bedrijven liggen nog plat.

Kanon

"Dit is met een kanon op een mug schieten", zegt LTO-voorzitter Marc Calon. "Ze moeten stoppen met boeren als criminelen te behandelen. Hier wordt een hele beroepsgroep ten onrechte schuldig verklaard."

De boerenorganisatie stelde eerder al vast dat bedrijven op slot zitten terwijl ze niet gefraudeerd hebben. LTO Nederland en de andere belangenorganisaties NMV, NAJK en netwerk GRONdig noemen de maatregel buitenproportioneel en willen snelle actie van de minister.

Minister Schouten zegt in een reactie "het gevoel van frustratie te begrijpen", maar dat ze met de wet in de hand niet anders kon dan de bedrijven te blokkeren. "We zijn niet bepaald over een nacht ijs gegaan. De risico's van niet kloppende administraties bij de boeren zijn te groot", laat ze weten. De minister doelt daarmee op bijvoorbeeld het inperken en bestrijden van dierziekten.

Bewijsmateriaal

Die dieren-administraties van de boeren worden beheerd door de Coöperatie Rundveeverbetering (CRV). Boeren wilden daar hun gegevens opvragen om hun onschuld aan te tonen, maar op die administratie was door de overheid beslag gelegd. De CRV heeft inmiddels laten weten dat die blokkade weer is opgeheven en dat boeren hun administratie kunnen opvragen of aanvullen. Dat gebeurt onder toezicht van een speciale commissie die moet voorkomen dat er alsnog wordt gefraudeerd.

De minister heeft extra personeel ingezet om eventueel nieuw bewijsmateriaal van de boeren snel te kunnen beoordelen. De komende week zal er in ploegendiensten continu aan worden gewerkt om ten onrechte geblokkeerde bedrijven zo snel mogelijk vrij te geven.

Tekortkomingen

De gevonden onregelmatigheden bij boeren komen in veel gevallen door tekortkomingen van het registratiesysteem van de overheid en niet door fouten van boeren, stellen de brancheorganisaties. Bijvoorbeeld doordat de registraties van boeren niet goed aankwamen bij de overheid of bepaalde informatie niet opgegeven kon worden.

In de brief aan minister Schouten roepen de organisaties op om bedrijven waarbij slechts kleine onregelmatigheden geconstateerd zijn, zo snel mogelijk vrij te geven. Ook willen de organisaties dat het koeienregistratiesysteem grondig wordt geëvalueerd.

Om hoeveel boerderijen het precies gaat, durft LTO niet te zeggen. "Er hebben honderden boeren geklaagd", zegt een woordvoerder. In ieder geval de helft van de klachten zou gaan over fouten in het registratiesysteem.

Petitie

Vlak na de blokkering van de 2100 melkveebedrijven, klaagden boeren al over de maatregel van minister Schouten. Deze week begonnen gedupeerde melkveehouders een petitie. Die is inmiddels meer dan 3000 keer ondertekend.

Het ministerie gaf vorige week nog aan vertrouwen te hebben in de systemen. "Het systeem klopt. Het is in ieder geval niet de oorzaak van het hoge aantal onregelmatigheden", zei een woordvoerder.

Toch is de blokkade van honderd bedrijven alweer teruggedraaid omdat achteraf bleek dat ze onterecht waren afgesloten. Ik vind het heel vervelend dat een aantal ondernemers geconfronteerd is met een blokkade terwijl dit eigenlijk niet had gemoeten", stelde minister Schouten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl