Rabin Baldewsingh
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Wethouder houdt vast aan naturalisatie op tijdstip moskeegebed

De naturalisatieceremonies in Den Haag blijven gewoon op vrijdag tussen 12.00 en 15.00 uur. Wethouder Rabin Baldewsingh is niet van plan ze naar een ander tijdstip te verplaatsen. De Islam Democraten hadden om een andere tijd gevraagd zodat moslims die Nederlander worden het vrijdagmiddaggebed niet hoeven te missen.

"Je spreekt hier je verbondenheid met het Koninkrijk der Nederlanden uit. Daarvoor moet je dan maar een keer in je leven iets afzeggen", zei de PvdA-wethouder tijdens een debat in de gemeenteraad.

Imam vroeger weg

De Islam Democraten hadden een motie ingediend om de ceremonie te verplaatsen. Aanleiding was een incident bij zo'n bijeenkomst in het stadhuis. Daarbij wilde een genaturaliseerde man, naar later bleek een imam, voortijdig weg om naar de moskee te gaan.

Dat mocht niet van wethouder Baldewsingh omdat het volkslied nog moest worden gezongen. De imam gooide daarop de documenten en een tas vol welkomstcadeaus naar de wethouder en vertrok.

Nieuwe Nederlanders

De Islam Democraten vinden dat "de wensen van de nieuwe Nederlanders moeten worden gerespecteerd". De wethouder zei tijdens een emotioneel debat met raadslid Hasan Küçük: "Als je hier naartoe komt, moet je je best doen om erbij te horen. Dit is geen bijeenkomstje, je spreekt hier je verbondenheid uit met het Koninkrijk."

Hij zei verder dat in de twaalf jaar dat hij wethouder was, en na het naturaliseren van meer dan 25.000 mensen zonder wanklank, dit de "meest idiote en stupide" motie was die hij had gezien.

Idioot

Dat leidde weer tot een woedende reactie van Küçük. "U zegt dat er groepen zijn die niet gelijk zijn. Uw gedachtegoed is superieur. U bent idioot."

Toen burgemeester Pauline Krikke beide partijen vroeg hun toon te matigen, zei de wethouder dat niet van plan te zijn. "Hindoestanen zijn ook niet komen zeuren dat de ceremonie moest worden verplaatst vanwege Holi (het lentefeest) of Divali (lichtjesfeest)."

Uiteindelijk verwierp een meerderheid van de raad het voorstel om het tijdstip van de ceremonie te veranderen. Zeventien raadsleden waren voor en 22 tegen.

Advertentie via Ster.nl