Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Kajsa Ollongren

16-02-2018 04:44

Mevrouw Ollongren,

Toen gisteravond in de Tweede Kamer al uw argumenten tegen een raadgevend referendum over de afschaffing van het raadgevend referendum vakkundig waren gesloopt, had u nog één argument over: de bevolking is te dom om het te begrijpen.

Dat werd zelfs drie D66-prominenten buiten ’s lands nationale vergaderzaal te gortig.

Boris van der Ham twitterde: “Wat een onderschatting van de kiezer”.

Hans van Mierlo draaide zich dusdanig woest om in zijn graf, dat de overige klanten van begraafplaats Zorgvlied vroegen of het misschien wat rustiger kon.

En Jan Terlouw sprak in Middelburg legendarische woorden over zijn eigen partij en dus over u. “In de eerste beginselen van D66 stond ‘een fundamentele democratisering van de samenleving’. Een van de middelen: een referendum, als je tenminste eenvoudige, begrijpelijke vragen kunt stellen. Nou, ik weet er wel een: ‘Bent u voor of tegen het afschaffen van het referendum?’ Simpeler kan toch niet? Maar nee hoor, die vraag gaat niet gesteld worden. Mijn eigen partij doet het. Onze minister. Vind ik ernstig”.

Zo, die kunt u in uw zak steken.

Het probleem is: die steekt u lachend in uw zak.

U heeft compleet schijt.

U moet en u zal het referendum slopen, zoals (Henk Krol zei het al) één land ter wereld eerder deed, de DDR in 1968.

Net als u dat staatskeurmerk voor media er door gaat drukken… Net als u social media-bedrijven, zoekmachinebedrijven,  internetproviders en het Genootschap van Hoofdredacteuren verder gaat bewerken om u onwelgevallige teksten en beelden te weren… Net als u vage overheidsclubjes laat bepalen wat nepnieuws is… Net als u, met uw collega’s in het kabinet, zelf de grootste verspreider van nepnieuws blijkt…

Ik geloof mensen nooit zo die roepen ‘Bilderberg!’ Of ‘NWO!’

Maar één ding weet ik wel: als ik een evil bitch zie, zie ik een evil bitch.

We gaan u en uw opdrachtgevers, of ze nu in Brussel wonen of in een Scheveningse omkoopneukhut, niet meer stoppen, vrees ik. Dat debat over afschaffing van het raadgevend referendum wordt volgende week hervat en dan drukken VVD, D66 en de farizeeërs van CDA en Christenunie het er alsnog lachend door.

Ik beschouw het als mijn heilige missie om zoveel bloed onder uw nagels vandaan te halen, dat geen vampier meer belangstelling voor u heeft. Dat doe ik met een medium waar u níets tegen kunt doen, behalve achteraf naar de rechter stappen omdat de inhoud u niet bevalt. Daar heb ík dan weer schijt aan.

Op 5 mei verschijnt de eerste editie. Die datum is geen toeval.

Ik heb er zin an!

Groet,

JanD